Vysádzajte okrasné dreviny a cibuľky, vytvorte úkryt ježkovi, zateplite trvalky a donúťte tekvičky dozrieť

Predpokladom vydarenej budúcej pestovateľskej sezóny je dôkladná príprava na sklonku tej aktuálnej. V dekoratívnej zóne záhrady ide najmä o založenie cibuľovín a ruží s obnaženými koreňmi. Tulipány, narcisy, krókusy – po zime poskytnú skvostnú tvarovú i farebnú zmes iba pod podmienkou správnej výsadby a preventívnych opatrení.

21.10.2022 06:00
sadenie cibuliek Foto:
debata

Ako vysádzať cibuľky

Vyznávajú slnečné stanovište a priepustnú pôdu. Hĺbka umiestnenia do zeme závisí od veľkosti cibuliek: jamku pripravte trikrát objemnejšiu, ako je ich priemer. Menšie cibuľky si vyžadujú rozostup približne päť centimetrov, väčšie vzájomnú vzdialenosť asi osem centimetrov. Nezabudnite na drenáž zabraňujúcu podmáčaniu a najmä na zapustený drôtený alebo plastový košík, ktorý priamo v substráte zahatáva cestu pahltným hrabošom. Cibuľky orientujte špičkou nahor, zahrňte humóznou pôdou a výdatne zalejte.

Očko dostatočne pod terénom

Doznievajúce babie leto je aj obdobím výsadby robustných mrazuvzdorných okrasných drevín a trvaliek. V súvislosti s vrúbľovanými ružami dbajte na to, aby sa „očko“ citlivé na teploty pod nulou nachádzalo minimálne päť centimetrov v zemi. Pred samotnou výsadbou ponorte korienky aspoň na pol dňa do vody a následne ich mierne skráťte. Zároveň zostrihajte výhonky zhruba na dva decimetre. Pre istotu ešte navŕšte účelový kopček z hliny a prídavne eliminujte poveternostné vplyvy aj vrstvou čečiny. V ešte relatívne teplej pôde si ruže stihnú vytvoriť nové korienky a získajú náskok pred susedkami vysadenými až v marci alebo apríli. Pozitívne sa to prejaví mohutnejším vzrastom i početnejším kvetenstvom.

jarabina Čítajte aj Drevina, ktorú nezloží mráz ani choroby. Posilňuje imunitu, trávenie, tlmí zápaly a ženám hormonálne búrky. V záhrade vyzerá krásne a celú zimu živí vtáctvo

Tekvičky dozrejú na svetle

V zeleninovej sekcii sú na zber pripravené tekvica, hlávková kapusta či okrúhlica známa aj pod označením vodnica. Ak už hrozia nočné mrazíky, preneste do interiéru aj tekvičky ešte v procese lignifikácie stoniek a s nie úplne stvrdnutou šupou. Nechajte ich dva-tri týždne dôjsť na svetle a pri teplote aspoň 20 stupňov. Na uskladnenie je odporúčaná teplota približne 15 stupňov v suchých podmienkach. Naopak, v chladnejšej miestnosti s vyššou vlhkosťou držte jablká tvoriace zimnú zásobáreň chuti a vitamínov. Pred uložením plody skontrolujte a priebežne to opakujte aspoň raz za týždeň, aby ste podchytili hnilobu. Napadnuté kusy vyraďte.

Vytvorte úkryt ježkovi

Určitý objem z pohrabaného zdravého lístia využite ako izolačnú podstielku naukladanú medzi trvalkami, papraďami a dekoratívnymi trávami. Hrubšiu organickú perinu tohto typu ocenia napríklad fakľovky, gaury a ruty. Na vrch poprikladajte zopár vetvičiek, aby vám vietor nerozniesol lístie po celom pozemku. Humus z dubového lístia je vzácnym zdrojom živín pre rododendrony či hortenzie. Na záver vytvorte v odľahlejšej sekcii záhrady kôpku-dve z lístia pre ježkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Jablká #tekvica #cibuľky #okrasné dreviny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december