Slováci si neuvedomujú riziká úniku oxidu uhoľnatého. Až tretina si myslí, že ho dokáže zacítiť

Prieskum spoločnosti Resideo Technologies ukázal, že Slováci majú medzery v oblasti bezpečnosti a ochrany svojich domovov pred únikom nebezpečného plynu oxidu uhoľnatého z vykurovacích zariadení. Prieskum sa uskutočnil v auguste tohto roka v rámci vzdelávacej kampane "Urobte si z vášho domova bezpečné miesto".

22.10.2022 06:00
detektor CO Foto:
debata (1)

Podľa správy 69 percent obyvateľov Slovenska vlastní zariadenia, ktoré spaľujú plynné, kvapalné alebo pevné palivá a z ktorých môže unikať CO (oxid uhoľnatý). Patria sem plynové rúry a kotly, kachle na drevo, krby, grily, ale aj výfukové plyny z áut v garážach. Takmer tri štvrtiny respondentov (68 %) si tento fakt uvedomujú a 73 % respondentov tiež tvrdí, že tieto zariadenia pravidelne kontroluje. Takmer tri štvrtiny Slovákov sa však domnievajú, že oxid uhoľnatý nemôže unikať v ich domácnosti a 36 % ľudí si dokonca myslí, že by mohli unikajúci plyn ucítiť. Podobne neuspokojivá časť (41 %) populácie nepodniká žiadne kroky na ochranu pred otravou CO (len pätina ľudí používa detektor CO). Okrem pravidelného servisu a údržby zariadení je práve detektor jedným z kľúčových preventívnych opatrení, ktoré únik CO, či vznik dymu a tepla z požiaru spoľahlivo odhalí.

uskladnenie dreva Čítajte aj Kúrenie drevom mení vzhľad záhrady: Postačí vám prístrešok alebo potrebujete kôlňu? Rozhodujte sa podľa spotreby, vypočítate ju ľahko

Nielen plyn, ale aj drevo má riziká

Oxid uhoľnatý je plyn, ktorý je ľudskými zmyslami nedetekovateľný, preto sa niekedy označuje ako neviditeľný zabijak – v prípade úniku môže otráviť ľudí v celej budove. Na Slovensku sú každoročne zaznamenané stovky prípadov otráv, z ktorých desiatky končia fatálne. Okrem toho s nadchádzajúcou vykurovacou sezónou prichádza ďalšie rizikové obdobie, keď budú ľudia okrem klasického vykurovania využívať aj iné alternatívy a spaľovať viac dreva, uhlia a iných palív. Riziko otravy sa zvyšuje aj v dôsledku nedokonalého spaľovania.

Lekár potvrdzuje nebezpečenstvo

Každý rok zaznamenávame niekoľko prípadov otravy oxidom uhoľnatým. Väčšinou ide o nešťastné scenáre, ktoré sa končia smrťou. Oxid uhoľnatý je tichý zabijak, nie je ho vidieť, nie je cítiť a príznaky otravy sú väčšinou nešpecifické, často spočiatku ťažko rozpoznateľné a veľmi rýchlo (v priebehu niekoľkých minút) môže nastať strata vedomia, zástava dýchania až smrť – delí sa o svoje skúsenosti MUDr. Marek Dvořák, lekár záchrannej služby a dodáva: „Prevencia je pritom veľmi jednoduchá a v porovnaní s cenou života je prakticky zadarmo. Ide o pravidelné revízie, správne vetranie, funkčné detektory."

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #vykurovacia sezóna #oxid uhoľnatý #kotol #kachle #vykurovacie zariadenie #krby
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december