Plastový stôl môže aj rozvoniavať: Jednoduché triky na čistenie terasy, črepníkov a záhradného nábytku

Čistota pol života. Minimálne o polovicu môžete predĺžiť životnosť dlaždíc, terakotových nádob aj plastového nábytku, keď ich aspoň pred zimou zbavíte rozličných nánosov. Narúšajú totiž štruktúru a ešte aj škaredo vyzerajú.

23.10.2022 13:00
čistenie plastu Foto:
debata

Hnedá je signálom odumretia

Mach, riasy a drobnú burinu najprv z terasy alebo dláždeného chodníka opatrne nahrubo zoškriabte. Odolávajúci zvyšok postriekajte neriedeným octom z rozprašovača. Počkajte na zhnednutie organických votrelcov a odumreté zvyšky z napadnutých plôch dôkladne ručne vydrhnite. Nezabudnite zájsť do hĺbky medzier. Pri rozsiahlejšom zamorení, nedostatku času alebo limitovanom fyzickom fonde použite špeciálne chemické prípravky, podľa možnosti však bez chlóru a kyselín, aby ste nepoškodili samotný ošetrovaný materiál a neohrozili okolité prostredie.

uskladnenie náradia Čítajte aj Lacné a účinné prostriedky, ktorými porazíte aj najhoršiu zapečenú hrdzu. Má ich doma každý, stoja pár centov

Medenku uduste handrou

Terakotové kvetináče či exteriérové dekorácie sú časom čoraz poréznejšie, čo je priam pozvánka pre medenku. Ak si patinu z nej vyhodnocujete ako žiaducu, túto pasáž pokojne preskočte… Ak nie, aj v tomto prípade siahnite po domácom univerzálovi. Kyselinu octovú zrieďte so štyrmi dielmi vody, do roztoku namočte vyradenú handru a omotajte ňou nádobu. Nechajte niekoľko desiatok minút vsakovať a vyleštite kuchynskou papierovou utierkou.

Kúpeľ v dažďovej vode

Rátajte s tým, že uvedená metóda zanechá octovú arómu, ktorej chvíľu potrvá, kým vyprchá. Ak je vám nepríjemná, ponorte kvetináče do suda či vedier so zachytenou dažďovou vodou. Samozrejme, bez akýchkoľvek doplnkových preparátov. Medenka sa po dvoch-troch dňoch v takomto kúpeli sama odlúpe, respektíve ľahko zotrie. Ignorujte lákavú alternatívu z kohútika – obsahuje priveľa vápnika a akurát by ste nahradili jednu nežiaducu usadeninu inou.

uskladnenie dreva Čítajte aj Kúrenie drevom mení vzhľad záhrady: Postačí vám prístrešok alebo potrebujete kôlňu? Rozhodujte sa podľa spotreby, vypočítate ju ľahko

Zotrieť prach nestačí

Plastový záhradný nábytok si počas sezóny užil svoje, a to nielen v zmysle mechanickej záťaže. Pred uskladnením do pivnice, garáže alebo chatky ho takisto treba zbaviť pevnejšie prilipnutých nečistôt. Zotretie povrchovej vrstvy prachu je len časťou úlohy, natlakovaná voda z dýzy zaobstará medzistupeň. Proti zažratej špine aj tu spoľahlivo zaberie ocot. Pre čuch síce bude oveľa komfortnejšia zubná pasta, toto riešenie sa však vzhľadom na jeho prácnosť i finančnú náročnosť dá aplikovať naozaj iba na menších exponovaných zónach s dobrou dostupnosťou.

Nano hubky na odolné škvrny

O čosi praktickejším aj úspornejším ľudovým receptom je čistenie plastových stolov a stoličiek s pomocou krému vyrobeného z kypriaceho prášku do pečiva alebo jedlej sódy. Na záver procesu opláchnite čistou vodou. Na mimoriadne odolné škvrny skúste použiť samočistiace nano hubky s melamínom. Účinok sa obrazne dá prirovnať ku kancelárskej gume na tuhu. Takéto hubky fungujú aj na sklo, kov či parkety a kombinovaný jeden kus so špongiovou aj drsnou stranou dostanete vo väčšom balení s množstevnou zľavou do dvoch eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #burina #kvetináče #záhradný nábytok #plastový nábytok
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december