Pomôžte im prežiť zimu: Za čo vám bude vďačný ježko, čo ocení veverička, čo je dôležité pre vtáctvo a čo ak v záhrade objavíte netopiera?

Ježko je zimný spáč, ktorý počas chladného ročného obdobia spotrebúva svoje tukové zásoby. Pokiaľ ich minie ešte pred koncom zimy, môže potrebovať vašu pomoc. Tá spočíva v kŕmení diétnym surovým mäsom, prípadne konzervami pre mačky alebo psy. Ježkovi nedávajte ovocie, nič slané a ani mlieko. Na pitie je vhodná čistá voda. Predčasne prebudený ježko potrebuje domček a výbeh v priestore, kde nemrzne.

25.10.2022 06:00
zimný spánok Foto:
debata

Pokiaľ ježko spí, stačí mu kopa lístia a konárikov v kúte záhrady. Tam mu klesne teplota na päť stupňov, spomalí sa mu tep aj dych – takto prečká zimu. Ak je už prebudený ježko aktívny, určite vám bude vďačný za odblšenie. Najjednoduchšie ho urobíte pomocou spreja proti blchám. Na konci zimy, keď už ježka vonku neohrozuje mráz, vypustite zvieratko podvečer do záhrady. Ideálne, keď to bude blízko jeho vonkajšieho úkrytu, kde mu ešte necháte misku s vodou a nejaké jedlo.

Veverička nie je zimný spáč

Toto zvieratko sa neukladá na zimný spánok, no v prípade veľmi nepriaznivého počasia ostáva schované vo svojom hniezde nielen v noci, ale aj cez deň. Hniezdo veverice vyzerá ako hŕbka konárikov v korune stromu. Veveričky si hniezdo zatepľujú trávou, lístím alebo srsťou a vďačne využijú aj domček alebo búdku, ktorú im zavesíte na strom. Veverice si cez leto chystajú zimné zásoby, ktoré sa však môžu minúť. V takom prípade zvieratkám veľmi pomôžete orieškami alebo slnečnicami, orechy im môžete dávať aj v škrupinách.

izbové rastliny Čítajte aj Blednú, padajú, hynú. Čím teraz najviac škodíte izbovkám a pri ktorých rastlinách to neplatí? A prečo rastliny neotáčať za svetlom?

Vtáctvo je cez zimu ťažko skúšané

Najmä drobné druhy rýchlejšie prechladnú a potrebujú úkryt. Vtáčie búdky a kŕmidlá im pomôžu prežiť zimu – sú v tomto čase pre vtáky rovnako dôležité ako perie. Do vtáčích kŕmidiel patria slnečnicové alebo aj iné semienka, ale pozor, len surové. Vtáčiky ocenia aj nesolené a nepražené oriešky a loj. Keď práve nemrzne, môžete k potrave priložiť aj napájadlo.

Čo ak objavíte netopiera

Netopiere sa na zimu sťahujú do jaskýň, ale aj do pivníc domov. Podobne ako iným drobným zvieratkám môžete aj netopierom ponúknuť búdky, ktoré zavesíte na strom alebo fasádu. V búdke by mal byť dostatok miesta a tiež by mala byť zateplená. Netopier sa vám za starostlivosť odmení nočným chytaním hmyzu. V lete ocení aj jazierko a potrpí si na prostredie bez jedov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #mráz #netopier #veverička #vtáctvo #Zimný spánok #ježko
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december