Rezu stromov a krov sa netreba báť: Zoberte do ruky nožnice a vdýchnite drevinám počas zimy nový život. Poradíme, ako na to

V období vegetačného pokoja je čas na rozumný zimný rez stromov a krov. Práve v období nasledujúcich mesiacov máme perfektnú príležitosť omladiť staré a prerastené dreviny. Tohto rezu sa netreba báť, naopak, je potrebné ho urobiť, pretože ním vdýchneme drevinám nový život. Čo presne to znamená? Rezom podporíme rast dreviny v budúcej sezóne, no pozor, vždyzelené rastliny sú výnimka. Tam nechávame rez až na jar.

30.10.2022 06:00
zimný rez Foto:
debata

Na začiatok dôležité pravidlo: Zimný rez robíme iba vtedy, keď je vonkajšia teplota nad nulou, aby dreviny nepremrzli. Zimný rez má pre drevinu niekoľkonásobný úžitok. Podporíme ním rast v ďalšej vegetačnej sezóne a prerezaním koruny znásobíme úrodu, pretože príliš hustá koruna odoberá rastline sily na zakladanie úrody. Pri zimnom reze sa teda zameriavame na tvarovanie, presvetľovanie a omladzovanie.

Na totálku alebo čiastočne? Ako pri čom

Dreviny ako budleja alebo škumpa potrebujú rázny rez. Nebojte sa ich zrezať úplne a naraz. Rastliny tým nijako neutrpia, práve naopak, budú oveľa krajšie. Totálne omladenie znamená, že zrežeme všetky konáre na 10 – 20 centimetrov. Výsledku sa nezľaknite, na jar začnú rásť ako divé. Väčšina drevín však potrebuje postupný čiastočný rez, ktorý robíme počas troch rokov, aby sme znížili stres rastliny.

maliny Čítajte aj Sadíme, režeme a ošetrujeme maliny: Aké sú výhody jesenných kultivarov a prečo od kríkov odhŕňať mulč, keď je taký dôležitý?

Ako na to pri postupnom reze

Prvý rok zrežeme nie viac ako tretinu konárov. Začneme rezom odumretých, chorých a poškodených konárov, ktoré zrežeme až k základni. Odstránime aj také konáre, ktoré sa krížia s inými. Robíme to preto, že na trecích plochách skrížených konárov môžu vzniknúť rany, cez ktoré by prenikli do rastliny choroby. V druhom roku zrežeme druhú tretinu konárov a nasledujúci rok zvyšnú tretinu, takže bude omladená celá rastlina.

Rezom sa starostlivosť nekončí

Či už robíme celkový omladzovací alebo len čiastočný rez, týmto úkonom sa ešte zimná opatera dreviny nekončí. Po zimnom reze potrebuje rastlina na jar prihnojiť univerzálnym hnojivom. Takisto jej prospeje mulč so štedrou vrstvou dobre vyzretého kompostu. To všetko pomôže drevinám zotaviť sa zo zimného zásahu a po reze ďalej rásť v plnom zdraví.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dreviny #zimný rez stromov #budleja #škumpa
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december