Opadané lístie nie je odpad: na čo všetko sa dá v záhrade využiť a ako si uľahčiť prácu s jeho odpratávaním

Opadané listy môžeme využiť na prikrytie chúlostivých rastlín, a to najmä tých, ktoré pestujeme v nádobách. Ako pri tom postupovať? Hrubú vrstvu listov rozprestrieme na korene a okolo stoniek. Na týchto miestach poslúžia ako výborná ochrana proti chladu a mrazu. Aby lístie nerozfúkal vietor, na mieste ho udržíme pomocou pevnej siete alebo drôteného pletiva.

04.11.2022 06:00
opadané lístie Foto:
debata

Uľahčime si hrabanie

Pokiaľ nemáme na trávniku hrubú vrstvu napadaného lístia, nastavíme lištu kosačky do hornej polohy a lístie pozametáme. Zberný vak síce budeme vyprázdňovať často, ale ušetríme si takto čas aj námahu pri hrabaní. Únavné môže byť aj odpratávanie a prenášanie lístia na hromadu, čo platí najmä vo veľkých záhradách. Listy radšej nahrabme na záhony a nechajme rozložené medzi krami. Takto napodobníme to, čo sa teraz prirodzene deje v prírode. K listom sa dostanú dážďovky, postupne ich zatiahnu do pôdy a pomôžu tak zlepšiť pôdnu štruktúru.

Všímame si výskyt chorôb

Nech už hľadáme opadanému lístiu akékoľvek využitie, dôležité je, aby sme použili iba zdravý materiál. Zárodky chorôb totiž môžu na listoch prezimovať a na jar sa znovu zaktivizovať. V listovke dokážu prežiť aj celé roky. Preto si pri jesennom čistení záhrady všímame, či nie sú listy zasiahnuté čiernou škvrnitosťou alebo hrdzou. V takom prípade ich rozhodne ďalej nepoužívame. Výtrusy však môžeme zničiť tak, že ich umiestnime do stredu kompostu, kde ich zničí teplo.

jesenné kvety Čítajte aj Prichádzajú neskoro, ale jesenné a zimné záhony zaplavia farbami. Ktoré stromy, kry a kvety kvitnú najkrajšie odteraz až do jari?

Trávnik je na listy háklivý

Keď necháme opadané lístie na trávniku, môže spôsobiť žltnutie trávy. Preto je potrebné lístie priebežne zametať a hrabať. Na veľkých plochách nám v tom pomôže mechanický zametač alebo vysávač. Oba sa dajú použiť aj pri odstraňovaní listov zo záhonov. V tomto období kontrolujeme aj odkvapové žľaby a rúry. Čistíme ich od napadaného lístia, aby sa neupchali. Na vpusty môžeme umiestniť sieťky, ktoré na jeseň zabránia upchávaniu a na jar zasa odradia vtáctvo od stavby hniezd v rúrach.

Pripravujeme listovku

Zdravé opadané lístie uložíme do zásobníka. Listy udržiavame vlhké a utláčame ich tak, aby vznikla jednoliata hmota. Postupne zotlejú a premenia sa na listovku, ktorá je výbornou náhradou za rašelinu. Listovku zapracujeme do pôdy na zlepšenie pôdnej štruktúry alebo ju môžeme použiť aj na nastielanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trávnik #listovka #kompost #opadané lístie #čierna škvrnitosť
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december