V chrípkovej sezóne účinkuje proti vírusom, podporuje trávenie, pomáha pri cukrovke a dne. Práve teraz je čas na zber plodov

Práve v čase, keď sa naplno rozbieha sezóna chrípky a iných ochorení dýchacích ciest, sú na zber pripravené plody mišpule. Začiatok novembra a čas prvých mrazíkov je to správne obdobie, keď zberáme úrodu tohto zabudnutého a málo známeho ovocia, ktoré je skutočným prírodným pokladom. Plody mišpule sa oberajú pred dozretím a prospeje im, keď sa ich dotkne prvý mráz. Mišpule čerstvo obraté zo stromu nejeme hneď, ale ich necháme odležať, zmäknúť a dozrieť.

06.11.2022 06:00
mišpuľa Foto:
debata

Lekárnička z rúk prírody

Je veľká škoda, že na mišpule sme v našich záhradách zabudli. Plody tejto ovocnej dreviny sú totiž ozajstnými prírodnými lekárničkami. Účinkujú proti vírusom, ktoré spôsobujú ochorenia horných dýchacích ciest a v chrípkovej sezóne nám ich príroda dáva ako na zavolanie. Mišpule tiež pomáhajú upravovať pokazené trávenie a okrem vitamínov sú aj bohatou zásobárňou potrebných minerálov. Patria tiež do jedálnička cukrovkárov a odporúčajú sa aj pri dne. Na živiny sú najbohatšie čerstvé mišpule, ale dá sa z nich pre spestrenie uvariť aj džem alebo urobiť kompót.

ovocné stromčeky Čítajte aj Čo trápi čerešne a slivky a ako im v tomto období pomôcť? Plus rady, ako ich rezať a ako naviesť stromy, aby rodili viac ovocia

Na strome ich nehľadajte

Mišpuľa nie je strom. Ide o ovocný ker, ktorý môžeme štepiť na hrušku, dulu, hloh alebo aj na vlastný semenáč. Dnes sa však využíva zväčša už len štepenie na dulu. Mišpuľa zakvitne aj opakovane a môže mať kvety aj plody súčasne. Plody môžeme nechať odležať aj niekoľko týždňov, čo ich chuti len prospeje. Ideálne je skladovanie na slame. Keď mišpuľu vysadíme v záhrade na severnú stranu, ochráni susedné stromy pred chladným vetrom svojimi bohato rozloženými a spletenými konármi. V lete nás bude tešiť bielymi kvetmi a na jeseň zasa krásne sfarbenými hnedočervenými listami. Na prelome jesene a zimy mišpuľa zarodí plodmi, ktoré pripomínajú marhule.

Viac široká ako dlhá

Mišpuľa je drevina vhodná aj do menších záhrad a ideálna, pokiaľ potrebujeme vytvoriť tieň. Rozrastá sa totiž skôr do šírky než do výšky – výšku naberie pri štepení na hrušku. Mišpuľa nie je náročná na starostlivosť. Potrebuje len ľahký výchovný rez, aby sme ker nepripravili o kvety. Mišpuľa je vďačná aj v tom smere, že nezvykne trpieť chorobami a nenapádajú ju škodcovia. Pokiaľ chceme dosiahnuť alebo ochutnať tú najlepšiu chuť tohto ovocia, je dobré zamerať sa na ker štepený na hloh.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #vírusy #chrípková sezóna #mišpuľa #ovocná drevina #ovocný ker
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december