Pozerať, ale nechytať: rastlina, ktorej sa radšej oblúkom vyhnite. Nebezpečná krásavica klame telom, nepoužíva sa v kuchyni ani v liečiteľstve

Koncom jesene, často už teraz v novembri, sa objavujú prvé kvety čemerice čiernej. Čierna časť tejto rastliny sa nachádza pod zemou, nad zemou kvitne čemerica bielymi kvetmi. Vrchol kvitnutia dosiahne približne v období Vianoc, no môže kvitnúť aj dlhšie. Sneh a chlad ju nepoškodia, ublíži jej iba silný mráz.

07.11.2022 06:00
čemerica Foto:
debata

Dokonca ani pod hrubou snehovou prikrývkou sa čemerici nič nestane. Jediná ujma, ktorú spozorujeme, je tá, že po roztopení snehu budú kvietky sklonené k zemi. Čemerica má asi 20 centimetrov na výšku a v zime bohatej na zrážky jej spod snehu často vykukujú len rozkošné biele kvety. Tie sa ku koncu kvitnutia sfarbujú na jemne ružovo lebo zeleno. Čemerica kvitne v priemere okolo 4 – 5 týždňov, ale môže to byť aj o niečo dlhšie. Rastlina sa rozrastá postupne a pomaly, na prvé zakvitnutie si počkáme niekoľko rokov, zvyčajne okolo štyroch. No keď jej vyhovuje stanovište a podmienky v záhrade, časom kvitne bohato.

jesenné kvety Čítajte aj Prichádzajú neskoro, ale jesenné a zimné záhony zaplavia farbami. Ktoré stromy, kry a kvety kvitnú najkrajšie odteraz až do jari?

Čo potrebuje, aby sa jej darilo

Čemericu vysádzame na jar do hĺbky asi 20 centimetrov, čo jej zabezpečí dostatok vlhkosti. Je možné, že prvé miesto, ktoré vyberieme, jej nebude úplne vyhovovať. Dôležité je nevzdať sa a rastlinu premiestniť aj niekoľkokrát. No pokiaľ rastlina prosperuje, zbytočne ju nepresádzame. Za vhodné stanovište sa nám odmení bohatým kvitnutím. Keďže sa čemerica postupne rozrastie, vysadíme ju vo vzdialenosti asi pol metra od iných rastlín. Škodcovia ju neohrozujú, proti občasnému hnednutiu listov bojujeme fungicídnym postrekom. Čemericu môžeme istý čas pestovať aj v nádobe, pričom dávame pozor, aby korene nevyschli. Ak sa dá, vysadíme ju na záhon.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #mráz #sneh #kvety #korene #čemerica čierna
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december