Vysychá a vädne. Prečo sa to deje?
Kvalita uskladnenej zeleniny sa znižuje už pri strate okolo päť percent vody. Na listovej zelenine to spozorujeme ako viditeľné vädnutie. Zároveň sa v zelenine znižuje obsah vitamínu C. Chuť a arómu zeleniny zasa zhoršujú splodiny vznikajúce pri nedostatku kyslíka. Ten nastáva pri pomerne málo známom jave: zelenina dýcha aj po zbere, pričom odoberá z ovzdušia kyslík a vylučuje oxid uhličitý, vodu a teplo. V priestore skladu sa kyslík rýchlo spotrebuje a dýchanie sa spomaľuje. Mení sa kvalita zeleniny, v plodoch dochádza k chemickým reakciám, v dôsledku ktorých stráca zelenina pevnosť a mäkne. Preto platí, že ak chceme zeleninu skladovať s čo najmenšími stratami, treba zabrániť nadmernému odparovaniu vody a spomaliť jej dýchacie procesy.

Trik je v tom, ako je zabalená
Nízku teplotu a vysokú vlhkosť zabezpečíme napríklad vtedy, keď zeleninu skladujeme v chladničke zabalenú v igelitových vreckách. Ešte pred vložením do sáčkov ju obalíme v novinovom papieri, aby neplesnivela a nehnila. Takto môžeme skladovať väčšinu zeleniny. Výnimkou je cibuľa a cesnak, ktoré potrebujú sucho. Zabalenú zeleninu môžeme skladovať aj v pivnici, no teplota nesmie kolísať. Hlúbovú zeleninu uskladňujeme v zemi, môžeme využiť aj pareniská. Keď nechávame zeleninu vonku, treba ju ochrániť hrubou vrstvou slamy proti mrazu.
Ako v úrode zachovať vodu a vitamíny
Balením počas skladovania výrazne zlepšíme životnosť zeleninovej úrody pri zachovaní čo najvyššej kvality. Napríklad karfiol stratí za 17 dní pri teplote 9 stupňov až 15 percent hmotnosti. No keď ho zabalíte, stratí len 3 až 6 percent hmotnosti. V závislosti od dĺžky skladovania sa hmotnostné straty zabalenej zeleniny znižujú od 5 až do 50 percent. Vďaka baleniu tiež v zelenine uchováme viac vitamínu C. Po 30 dňoch skladovania v obale ostáva v zelenine takmer nezmenený obsah vitamínu C v porovnaní s čerstvo obratou zeleninou. Najviditeľnejšie sú prednosti obalov pri listovej zelenine. Keď ju zabalíme do papiera a igelitu, straty sú minimálne.