Zahynula alebo len spí zimným spánkom? Ako rozlíšiť, či je rastlina vo vegetačnom pokoji alebo odumrela

Niekedy je verdikt jasný a neúprosný, no často sme na vážkach, ako to s rastlinou naozaj je. V čase, keď väčšina vegetácie prejde do vegetačného pokoja, môže byť ťažké určiť, či je rastlina živá. Pokiaľ nejde o vždyzelenú rastlinu, vzhľad býva veľmi mätúci, a to najmä v prípade, keď s danou rastlinou ešte nemáme dlhodobé skúsenosti. Pozrime sa preto na niekoľko príkladov, ako rozlíšiť zimný spánok rastlín od ich uhynutia.

16.11.2022 06:00
živý plot Foto:
debata

Keď váš listnatý živý plot úplne zmení farbu zo zelenej na hnedú, no listy neopadajú, môže vypuknúť pestovateľská panika. Najmä keď zmena zasiahla celý plot, o ktorý sa inak vzorne staráme. V tomto prípade sa však netreba báť. Pokiaľ sú hnedé iba listy, ale konáre nevyschli, ide o tzv. marcescentnú rastlinu, teda takú, ktorá vo vegetačnom období zmení farbu listov. Deje sa to preto, že rastlina v tomto čase nečerpá živiny z pôdy. Na jar sa tok živín obnoví a živý plot sa opäť zazelená.

Ach, tie problémové tuje

Živý plot z tují býva často dôvodom na znepokojenie. Je náchylný na choroby a vyžaduje si našu neustálu pozornosť. Čo sa deje s husto strihaným živým tujovým plotom, keď sa na jeho bokoch objavia hnedé fľaky? Keď hnedá farba dominuje a rozšírila sa po celom živom plote? V tomto prípade ide o zlé správy. Tujový živý plot napadol škodca a rozšíril sa na celú výsadbu. S rastlinami sa môžete rozlúčiť.

tis Čítajte aj Potrebujete hustý živý plot nenáročný na prácu? Rastie dobre, a pritom mu stačí jedno zastrihnutie ročne

Tvarovaný, ale bez života

Pokiaľ pestujete v nádobe pekne tvarovaný buxusový solitér, môže sa stať, že vás na jeseň zaskočí tým, že sa začne sfarbovať do zlatista až hneda. Z pekných farieb sa síce nejaký čas môžete tešiť, ale potom rastlinu rovno zlikvidujte. V tomto prípade totiž zmena farby nesúvisí s ročným obdobím, ale s nedostatkom vody a celkovej starostlivosti. Rovnaký osud postihol aj rozmarín, ktorý pestujete v nádobe, pokiaľ rastlina mení farbu a zhadzuje listy, hoci by mala vydržať vždyzelená aj niekoľko sezón.

Mráz nemusí byť zabijak

Niekedy sa stane, že rastlinu zasiahne prvý mráz a zmení jej vzhľad. V takom prípade sa môžeme domnievať, že to rastlina už viac nepredýcha, no často sa mýlime. Napríklad v prípade liesky odrody Contorta môžeme pozorovať pokrútenie konárikov a opadávanie jahniad, rastlina sa však len dostáva do vegetačného pokoja a je v poriadku. To isté platí o ruži, ktorej kvety podľahli mrazu. Ruža je vytrvalý ker a na jar sa opäť pozbiera k životu a plnej kráse. To však už nemožno povedať o slnečnici, ktorá neprežije viac ako jeden rok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ruže #mráz #tuje #živý plot #lieska #vegetačný pokoj
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december