Chutná a lacná zelenina, na ktorú sme skoro zabudli: Ochráni pred chrípkou aj zlým cholesterolom, jedna porcia má vápnika ako dva poháre mlieka

Listy kučeravého kelu majú svoju typickú chuť, ktorá nemusí vyhovovať každému. No pri správnej kuchynskej úprave je to skvelá zelenina, ktorá je skutočnou zásobárňou vitamínov a iných prospešných látok. Na záhone vydrží aj silné mrazy, a pritom neutrpí žiadnu ujmu. To všetko z nej robí ideálnu prílohu k jesenným a zimným jedlám.

19.11.2022 06:00
kučeravý kel Foto:
debata

Pestovať kučeravý kel nie je žiadna veda. Najlepšie je vysiať ho na záhon v máji alebo júni ako druhú plodinu, napríklad po šaláte, špenáte alebo karotke. Potrebuje slnečné miesto a vlhkú, no nie premáčanú pôdu. Keďže vydrží mrazy až do mínus 15 stupňov, je táto zelenina výborná na jesenný a zimný zber. Listy môžeme zbierať až do januára, vylamujeme ich zdola nahor. Najlepšie sú čerstvé, môžeme ich aj zmraziť.

mišpuľa Čítajte aj V chrípkovej sezóne účinkuje proti vírusom, podporuje trávenie, pomáha pri cukrovke a dne. Práve teraz je čas na zber plodov

Nie je to len dekorácia

Kučeravý kel má pekné dekoratívne listy, preto sa často používa ako podklad obložených mís. Je však škoda, že sme ho degradovali len na to. Táto zelenina nás po celú jeseň aj zimu zásobuje čerstvými vitamínmi E, B a C, obsahuje aj betakarotén, vápnik a kyselinu listovú. Je teda veľmi zdravá a práve to v chladných mesiacoch potrebujeme. Pomáha nám ubrániť sa chrípke, znižuje zlý cholesterol a dodáva telu vápnik. Jedna porcia kučeravého kelu je pre telo ako dva poháre mlieka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #mrazy #kučeravý kel #zimný zber
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december