Skryté riziká chalupárenia: Čerstvý vzduch a vykúrená miestnosť môžu spôsobiť problémy. Čomu všetkému sa vyhnúť, aby ste po víkende na horách neskončili u lekára

Dlhší pobyt na čerstvom vzduchu, najmä keď fúka studený vietor, spolu s aktivitami na chalupe môžu vysušiť a podráždiť oči až tak, že nám to spôsobí bolestivé stavy. Ešte horšie, keď sa k týmto faktorom pridá aj sneh, ktorý odráža UV žiarenie rovno do očí. Ako sa vyvarovať nechceným ťažkostiam? Na čo si dávať počas tohto obdobia pozor a ako sa efektívne chrániť?

19.11.2022 15:00
slnečné žiarenie v zime Foto:
debata

Pozor na horské slnko

Mnohí na zimu automaticky odkladáme slnečné okuliare, lenže zabúdame, že nielen letné, ale aj zimné slnko dokáže nielen pekne opáliť, ale aj uškodiť. Slnko, hory a sneh sú pre oči zlou kombináciou. „Sneh odráža slnečné svetlo priamo do očí. Ide o tzv. svetelnú reflexiu. Tá dosahuje vyššie hodnoty vo vysoko položených miestach, ktoré sú pokryté snehom či ľadom. Snehová pokrývka zvyšuje UV žiarenie o 50 až 90 percent. Efektívna ochrana v podobe slnečných, alebo lyžiarskych okuliarov je nevyhnutná,“ konštatuje Kristýna Štěbetáková, optometristka spoločnosti Alensa.sk. Ak máte chalupu vo vyšších polohách, kde počas zimy nasneží, môžete sa stretnúť aj s častým javom tzv. snežnej slepoty. Môže sa objaviť po niekoľkých hodinách a môže pretrvávať aj niekoľko dní. Najčastejšími príznakmi je silná bolesť očí a svetloplachosť. Tu vám môžu pomôcť upokojujúce kvapky do očí.

kompostovacia toaleta Čítajte aj Prečo by si páni mali sadať aj na malej: Na chalupe alebo v záhradkárskej osade využite toaletu na výrobu kompostu

Suché oko nehrozí len v lete

Syndróm suchého oka je v lete pomerne bežný. No ani v zime pred ním nie sme chránení. „Príjemne vykúrené miestnosti na chalupe, ako aj fúkajúci studený vzduch nadmerne vysúša oči. Výsledkom je narušená tvorba slzného filmu. Vaše oči sú po celom dni unavené a neraz aj začervenané. Medzi ďalšie príznaky patria opuchy, rozmazané videnie, alebo začervenanie. „Riziko syndrómu suchého oka je rovnako vysoké aj v zime. Je vhodné oči pravidelne zvlhčovať,“ konštatuje Kristýna Štěbetáková. Okrem toho by ste sa mali chrániť svoje oči pred nárazmi vetra kapucňou, čiapkou, alebo okuliarmi. Tie efektívne zabraňujú priamemu nárazu vetra do oka.

okra Čítajte aj Pomáha pri prechladnutí a zápaloch, môžete ju použiť namiesto kávy aj na zahusťovanie pri varení. Je fantastická surová aj varená, ako príloha aj samostatne

Pekne si zakúrime a rozsvietime

Prirodzeného svetla počas zimných mesiacov máme nedostatok. Umelé osvetlenie však pre naše oči predstavuje prirodzenú záťaž. Oči sa rýchlejšie unavia, môžu byť začervenané alebo podráždené. Pri dlhodobej záťaži sa môžu prejaviť aj väčšie ťažkosti. Najväčším problémom pre oči bývajú najmä blikajúce žiarivky. Klasické žiarovky vyberajte s prevahou teplého žltého odtieňa svetla. „Ak sa v umelo osvetlenom priestore pohybujete väčšinu dňa, nezabúdajte dopriať vašim očiam aj oddych. Je na vás či to budú očné cviky, zvlhčujúce kvapky, alebo prestávka na dennom prirodzenom svetle,“ radí optometristka.

Riziková je aj sauna

Ak máte na chalupe saunu, aj v nej si počas zimy dávajte pozor, a to najmä pokiaľ máte citlivé oči. Pri dlhšom pobyte v saunovom svete môžete pociťovať pálenie, alebo dokonca pocit cudzieho telieska v oku. Aj tu je riešením pravidelné zvlhčovanie očí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zrak #sneh #slnečné okuliare #syndróm suchého oka #slnečné žiarenie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december