Nakŕmte ich a postavte im domček: Ako urobiť zo záhrady zimné útočisko užitočných zvierat. Čo pomôže ježkovi a čo vtáctvu?

Vtáctvo, drobné cicavce či hmyz si hľadajú skrýšu, v ktorej by bez ujmy prečkali mrazivé ročné obdobie. Zároveň si hľadajú potravu, ktorej je v zime málo. Keď zem pokryje sneh a pôda zamrzne, je na nás ľuďoch, aby sme užitočným zvieratám pomohli prekonať náročné obdobie. Poďakuje sa nám vtáctvo, ale napríklad aj ježkovia či veverice.

21.11.2022 15:00
zimný úkryt pre ježka Foto:
debata

Vtáctvo je nielen častým a obľúbeným, ale aj užitočným návštevníkom našich záhrad. Cez rok ich svedomito zbavujú hmyzích škodcov, za čo sa im teraz na jeseň a počas zimy môžeme odmeniť pomocou. Vtáčie druhy, ktoré neodlietajú do teplých krajín, ale ostávajú zimovať u nás, budú našu pomoc potrebovať. Keďže počas hybernácie by zamrzli, ostávajú tieto vtáčiky aktívne aj v chladnom ročnom období.

Ponúknime im búdky

Vtáky vyhľadávajú úkryty v dutinách stromov, kde sa môžu schovať pred nepriazňou počasia. Veľkou pomocou im budú búdky, ktoré ich ochránia pred zlým počasím, mrazmi aj nepriateľmi. „Či už pre uchytenie vtáčej búdky vyberiete kmeň stromu alebo múr domu, zvoľte dostatočnú výšku, ideálne dva metre nad zemou. Inak hrozí, že sa vtáky stanú ľahkou korisťou mačiek a lasíc. Aby mali vtáčiky do búdky pohodlný a bezpečný prístup, nasmerujte vstup na záveternú stranu,“ radí Petr Novák zo spoločnosti Bauhaus.

opadané lístie Čítajte aj Opadané lístie nie je odpad: na čo všetko sa dá v záhrade využiť a ako si uľahčiť prácu s jeho odpratávaním

Potešia semienka aj kúsok ovocia

V zime sa prístup vtákov k potrave výrazne zhoršuje, a pritom je prísun tukov a minerálov v tomto období zásadný. Pomáha im totiž udržať potrebnú podkožnú tukovú vrstvu, ktorá ich ochráni počas silných mrazov. Od novembra do marca preto vtáctvo prikrmujeme. Vrabce uvítajú obilniny ako proso, ovos alebo pšenicu. Iné vtáčiky si pochutnajú na slnečnicových semienkach, nesolených arašidoch, hrozienkach alebo jablku. Keď chcete nakŕmiť čo najviac druhov vtákov, je dobré kúpiť zmes. Pravidelne kontrolujte jej kvalitu v kŕmidle a priebežne ju dopĺňajte. Okrem semienok alebo zmesi sú vhodné aj lojové gule. Dajú sa ľahko zavesiť na konár stromu, plastovú sieťku odstránime, aby v nej operenci neuviazli. Mohla by ublížiť aj psom a iným domácim zvieratám.

Ako vybrať správne kŕmidlo

Zimný jedálniček obohatíme operencom potravou prakticky rozmiestnenou na rôznych miestach v záhrade alebo sade. Najlepšie sú kŕmidlá so zásobníkom, ktoré zamedzia vtáctvu prístup do priestoru s potravou a dovolia im len vyzobávať kŕmenie naokolo. Semienka sa tak neznečistia, sú chránené pred počasím a nešíria sa v nich choroby. Systém uchytenia takýchto kŕmidiel je jednoduchý, manipulácia aj čistenie sú ľahké. Na výber sú materiály aj dizajn, ktoré sa hodia ku každému štýlu záhrady.

zimný rez Čítajte aj Zimného rezu drevín sa báť netreba. Prečo je taký dôležitý a aké sú jeho základné pravidlá?

A čo iné zvieratká?

Nielen vtáctvo, ale aj iné drobné zvieratá uvítajú v zime našu pomoc. V záhradných zákutiach hľadajú úkryt na prezimovanie ježkovia, žaby, ale aj veverice a hmyz. Obľúbenou skrýšou sú kôpky vetvieičke a lístia, preto nechajte v kúte záhrady aj tento drobný organický „neporiadok“. Ježkovi môžete pomôcť domčekom vystlaným lístím a slamou, kde sa zvieratko uloží na nerušený zimný spánok. Vevericiam pomôžete dopĺňaním potravy, ako sú lieskové oriešky, slnečnicové semienka alebo kukurica.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #búdky #zima #vtáctvo #ježko #kŕmidlo #prikrmovanie #veverice
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december