Opustila zeleninové záhony, aby nám slúžila ako dekorácia. Najkrajšia je začiatkom zimy a keď vás omrzí, môžete ju zjesť

Práve teraz prichádza jej čas, pretože okrasná kapusta je najkrajšia koncom jesene a začiatkom zimy. Dorastá do výšky okolo 40 centimetrov, môže to byť o pár centimetrov viac alebo menej. Väčšinou vytvára ozdobnú ružicu listov tesne nad zemou, no niektoré kultivary majú dlhé stonky a sú obľúbeným materiálom floristov pri viazaní zimných kytíc.

22.11.2022 06:00
okrasná kapusta Foto:
debata

Okrasná kapusta farbami nešetrí. Rôzne kultivary sa vnútri ružice sfarbujú od bielej cez žltú až po červenú a fialovú. Okraje listov v kráse nezaostávajú, môžu byť hladké, ale aj zúbkované, dokonca so skučeraveným povrchom. Okrasnej kapuste prospieva nízka teplota, dá sa povedať, že čím nižšia, tým lepšie. Najkrajšia je táto rastlina práve teraz, koncom jesene a začiatkom zimy. Sfarbovať sa začína zhruba v polovici septembra. Preto ju v tomto období často uvidíte vo viazaných kyticiach z čerstvých kvetov.

Ako ju pestovať

Okrasnú kapustu môžete pestovať v nádobe aj na záhone. Dôležité je, aby bola umiestnená na slnečnom mieste a mala výživnú a priepustnú pôdu s obsahom vápnika. Potrebuje pravidelné polievanie, no premáčanie neznáša. V tomto čase už objem aj interval zálievky znižujeme, takisto aj hnojenie. Pôda by však mala byť stále vlhká, nie vysušená. Aj keď okrasná kapusta miluje chlad, pred mrazom ju treba chrániť. Platí to najmä pre citlivejšie odrody s bielymi a žltými listami. V zime ju môžete pestovať aj ako izbovú rastlinu. Na to, aby získala pekné sfarbenie, potrebuje veľa svetla.

kvitnúce stromy Čítajte aj Ktoré kvitnúce stromy sú vhodné do malej záhrady? Vyzerajú krásne po celý rok a nezaberú veľa miesta

Z vázy na tanier

Ako už jej názov napovedá, okrasná kapusta je príbuznou kapusty a patrí medzi hlúboviny. Keď vás omrzí jej dekoratívne využitie, môžete ju ešte použiť aj pri varení. Nie je síce mimoriadne lahodná, pretože jej listy sú tuhé a môžu chutiť trpkasto, no dá sa použiť buď ako jedlá ozdoba alebo spracovať spolu s inými ingredienciami pri príprave jedál čínskej kuchyne. Treba však rátať s tým, že pri varení stratí okrasná kapusta svoje pekné sfarbenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #jeseň #hnojenie #hlúboviny #okrasná kapusta
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december