Poznáte vždyzelený živý plot, čo kvitne aj v zime? Navyše je aj liečivý, jeho kôra pomáha pri horúčkach, hnačkách a kožných ochoreniach

Táto vždyzelená drevina kvitne v čase, keď sa väčšina iných rastlín nachádza v období vegetačného pokoja a kvety sú v záhrade vzácnosťou. O to viac tešia žiarivo žlté kvety mahónie, ktoré sú ozdobou záhonov v jeseni aj v zime. Mahónia má pichľavé listy a viac ako 70 druhov. Najznámejšia je mahónia cezmínolistá.

22.11.2022 15:00
mahónia Foto:
debata

Vďačná a voňavá

Mahónia cezmínolistá dosahuje výšku aj šírku okolo jedného metra. Kvitne strapcami žltých kvetov, z ktorých sa neskôr vyvinú bobule tmavomodrej farby. Táto mahónia je odolná, preto je z hľadiska pestovania veľmi vďačným druhom. Ako napovedá názov tejto rastliny, zúbkaté listy pripomínajú vzhľadom cezmínu. Keď na jeseň a v zime klesnú vonkajšie teploty, listy mahónie sa nádherne sfarbia na červeno. Kvety pekne voňajú, ich vôňa pripomína konvalinky. Mahónia cezmínolistá rastie vo všetkých pôdach. Ak je zima veľmi tuhá, môže táto vždyzelená rastlina prísť o listy, no nie je to dôvod na obavy, na jar opäť narastú.

tis Čítajte aj Potrebujete hustý živý plot nenáročný na prácu? Rastie dobre, a pritom mu stačí jedno zastrihnutie ročne

Najkrajšie sú v zime

Mahónie sú úžasné v tom, že nám rozveselia záhradu kvetmi v zime. To dokážu najmä ázijské druhy a ich kultivary. Darí sa im aj na tienistých miestach, čo z nich robí okrasnú drevinu prvej voľby do mnohých záhrad. V tieni však pôda nesmie byť príliš suchá. Niektoré druhy mahónie sa dajú pestovať aj v nádobe. No a mahónia je nesporne skvelou rastlinou na živý plot. Severoamerickí indiáni poznali aj iné využitie mahónie. Kôru tejto dreviny používali pri liečbe horúčkových a hnačkových stavov, na úpravu trávenia, na úľavu od bolesti kĺbov – či už pri dne alebo reume – a tiež na zmiernenie príznakov kožných ochorení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #listy #drevina #mahónia #vždyzelená rastlina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december