Advent je len zdanlivo obdobím pokoja. Ktoré rastliny práve teraz potrebujú vašu pozornosť, aby vôbec vzišli?

Viete, čo majú spoločné čemerica čierna, poniklec obyčajný, prvosienka vyššia, žltohlav európsky a prilbica modrá? Môžete si ich práve na sklonku novembra naraz vysiať s výhľadom na budúcu sezónu a aj viacero ďalších, keďže ide o trvalky.

23.11.2022 06:00
čemerica Foto:
debata

Príchod adventu je v záhradke len zdanlivo obdobím pokoja. Vo voľnom čase si pripravte semená rastlín, ktorý si vyložene žiadajú dlhodobý chladný stimul od plus štyroch do mínus štyroch stupňov Celzia, aby sa v nich odbúrali inhibítory potláčajúce klíčenie.

Radšej pod husté pletivo

Semená trvaliek so spoločnou preferenciou otužileckej fázy najprv dôkladne namočte a potom vysejte na dva týždne až mesiac do nádobiek s bežným pestovateľským substrátom. V tomto štádiu musia byť v prostredí s teplotou okolo 20 stupňov. Následne ich však prekryte fóliou a vyneste na tienisté stanovište vonku, kde zostanú zhruba šesť týždňov. Pri zástupcoch čeľade iskerníkovitých (Ranunculaceae) dokonca môže teplota byť aj pod uvedenými mínus štyrmi stupňami Celzia. Pôdu priebežne navlhčujte. Semená pri menších téglikoch aj rozľahlejších plochých nádobách poukladaných v nevľúdnom exteriéri nezaškodí preventívne ochrániť hustým pletivom pred vtáctvom a hrabošmi.

prvosienka Čítajte aj Rastlina, s ktorou treba narábať doslova v rukavičkách. Keď nebudete opatrní, môže vyvolať bolestivé alergické reakcie

Chladnička áno, mraznička nie

Od konca februára môžete s takto stimulovaným osivom zaobchádzať ako s radovým iným a presunúť ho do skleníka či fóliovníka. Ideálna teplota vtedy je v rozpätí 5 – 12 stupňov. Dávajte pozor, aby ste ju pre svoju rastlinnú škôlku neprešvihli. Výkyv teploty nahor už počas predchádzajúcej etapy studeného predklíčenia dokáže celý proces skomplikovať. Ak sa chcete vyhnúť hrozbe extrému a máte dostatok priestoru v chladničke, alternatívne navrstvite semená do otvorenej nádoby naplnenej vlhkým pieskom a vložte ich do zásuvky na zeleninu. Na jar ich pokojne môžete vysiať. Pozor: vzhľadom na prinízku teplotu nepoužite na tento účel mrazničku.

čemerica Čítajte aj Pozerať, ale nechytať: rastlina, ktorej sa radšej oblúkom vyhnite. Nebezpečná krásavica klame telom, nepoužíva sa v kuchyni ani v liečiteľstve

S toxickou prilbicou opatrne

Len na niekoľko decimetrov dorastajúca čemerica čierna alias pravá vianočná ruža (Helleborus niger, na ilustračnej fotografii) s nápadnými kvetmi bielej až maslovej farby dáva v prajných podmienkach o sebe vedieť už vo februári. Poniklec obyčajný (Pulsatilla vulgaris) so vzrastom asi 30 centimetrov sa prezentuje „zimnou srsťou“: puky a listy sú striebristo chlpaté. Kvitnutie vo farbe podľa kultivaru nastáva už pred príchodom kalendárnej jari. Decentne žlté kvety prvosienky vyššej (Primula elatior) sa pri milosrdnej klíme objavia na prelome marca a apríla. Značne výraznejšou zlatožltou vo forme robustných guľovitých kvetov od apríla do prázdninových mesiacov prispeje žltohlav európsky (Trollius europaeus), ktorý v plnom raste meria okolo 70 centimetrov – od prvosienky vyššej je asi dvojnásobný. Majestátne vzpriamená prilbica modrá (Aconitum napellus) ponúka od júna do októbra tmavomodré strapce kvetov minimálne na úrovni pása. Pri deťoch alebo štvornohých miláčikoch jej výsadbu zvážte vzhľadom na silne toxické účinky vrátane koreňa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #advent #trvalky #čemerica #prvosienka #poniklec
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december