Sú stále zelené, hodia sa na živý plot, kvitnú aj v zime. Ktoré stromy a kry sú teraz najkrajšie a dobre poslúžia i na výrobu vianočnej výzdoby?

Sú krásne aj v zime a ich zelené vetvičky a farebné bobule vyniknú nielen v záhrade, ale tiež vo sviatočných aranžmánoch, ktoré pripravujeme pred Vianocami. Dobre známa cezmína, lieska, ale i ďalšie rastliny vytvárajú v záhrade príjemnú atmosféru a v domácnosti slávnostný pocit. V zimných mesiacoch vyzerajú pekne aj iné rastliny, napríklad čemerica alebo drieň.

26.11.2022 06:00
cezmína Foto:
debata

Hviezdy predvianočného obdobia

Cezmína je vždyzelený ker mimoriadne vhodný na živý plot. Má veľmi pekné, lesklé a zúbkované dekoratívne listy, ktoré sú spolu s červenými bobuľami známe najmä z vianočných dekorácií. Vďaka cezmíne je záhrada krásna aj v čase, keď je v nej vcelku pusto. Ďalším krom vhodným na výrobu zimných dekorácií je lieska. Tá síce v zime nekvitne ani sa nezelená, ale jej konáre sú efektne pokrútené a vo vianočnej výzdobe krásne vyniknú. S Vianocami sa spája aj brečtan, ktorý ponúka popínavé i kompaktné kultivary a listy rôzneho sfarbenia.

mahónia Čítajte aj Poznáte vždyzelený živý plot, čo kvitne aj v zime? Navyše je aj liečivý, jeho kôra pomáha pri horúčkach, hnačkách a kožných ochoreniach

Kvitnú počas zimy

Od novembra do marca sa kvety objavia na konároch kaliny. Táto rastlina nielen pekne kvitne, ale vonia a hodí sa i do vázy. Peknými kvetmi a vôňou nás počas zimy obdarí aj sarcococca. Je to vždyzelená rastlina s lesklými zelenými listami, ktorá nemá vysoké nároky na pestovanie. Potrebuje len slnečné alebo polotienisté miesto. Krásne sfarbené vetvičky nám zasa dáva drieň. Striháme ho v zime o jednu tretinu a nastrihané konáriky môžeme využiť buď vo váze alebo v rôznych aranžmánoch. Farba vetvičiek sa pohybuje od žltej cez oranžovú až po červenú, niektoré odtiene idú do čierna.

A pár ďalších tipov

Dobre známa rastlina, ktorá kvitne aj v zime, je čemerica. Keď ju kúpite v nádobe, poslúži najskôr ako vianočná dekorácia a po sviatkoch ju môžete vysadiť do záhrady. V zimných mesiacoch kvitne v záhrade aj zemolez. Jeho vetvičky môžeme rezať do vázy. No a na sviatočnom stole pekne vyzerajú aj vhodne naaranžované vetvičky rozmarínu, ktoré navyše príjemne voňajú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #brečtan #lieska #cezmína #čemerica #zemolez
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december