Lezie na vás nádcha, chrípka, bolí vás hrdlo? Kým nasadíte lieky, vyskúšajte silnú rastlinnú štvorku

Kým napríklad cesnak pozná ako prírodné antibiotikum každý, o iných rastlinách s podobnými účinkami sa veľa nehovorí. Pritom niektoré z nich majú naozaj silné antivirotické aj antibiotické účinky a vďaka nim často ani nemusíme zamieriť do lekárne. Pozrime sa na štyri skutočné mocné rastliny, v ktorých nám príroda podáva pomocnú ruku v čase jesenných a zimných chorôb.

28.11.2022 06:00
echinacea Foto:
debata

Koreninu, ktorú má doma väčšina z nás, používame pri varení talianskych jedál. No oregano nielen dodáva jedlám nezameniteľnú chuť a arómu, ale je aj liečivé. Patrí k prírodným antibiotikám a posilňuje imunitu. Zároveň znižuje horúčku, zmierňuje nádchu a má aj dezinfekčný účinok – ničí vírusy a plesne. Vďaka týmto účinkom je oregano silným bojovníkom proti ochoreniam horných dýchacích ciest. Preto ním počas chladných mesiacov pri varení nešetrite. Keď už cítite, že na vás lezie choroba, môžete si z oregana uvariť čaj.

Video

Užívať s mierou

Ďalšou silnou bojovníčkou proti sezónnym ochoreniam dýchacích ciest je šalvia. Známe sú najmä jej silné účinky, vďaka ktorým pomáha pri bolestiach hrdla. Protizápalové a dezinfekčné účinky tejto bylinky však využijete celkovo pri zápaloch v ústnej dutine. Šalvia je skutočne mocná liečivá rastlina, preto ju treba užívať s mierou, čo napokon platí pre všetky liečivky. Šalvii by sa mali vyhýbať tehotné ženy. Nikto by ju však nemal užívať dlhodobo a pozor treba dávať aj na nadmerné dávkovanie, ktoré môže uškodiť.

ženšen päťlistý Čítajte aj Najliečivejšia bylinka sveta: Upevňuje telesné zdravie, nastoľuje duševnú rovnováhu a má miesto aj v protinádorovej liečbe

Aj pekná je, aj užitočná

Známou liečivou rastlinou, ktorá teraz prichádza na scénu, je echinacea. Treba však vybrať tú správnu, pretože iba tri odrody z deviatich sú liečivé. Na istotu pôjdete s echinaceou úzkolistou a purpurovou. Zaujímavosťou je, že silné liečivé účinky tejto rastliny poznali už Indiáni, ktorí využívali predovšetkým podzemnú časť byliny pri hojení a dezinfekcii rán. Echinacea je nielen výbornou liečiteľkou, ale aj prostriedkom prevencie. Môžete si z nej uvariť čaj, vyrobiť tinktúru alebo kúpiť hotové kvapky.

mišpuľa Čítajte aj V chrípkovej sezóne účinkuje proti vírusom, podporuje trávenie, pomáha pri cukrovke a dne. Práve teraz je čas na zber plodov

Kedysi len kvetina, teraz liečivka

Menej známou, no podobne účinnou liečivou rastlinou je kapucínka. Kedysi sa využívala len ako okrasná rastlina, potom sa prišlo na jej liečivé účinky. Kapucínka si poradí aj s baktériami, no pritom neničí užitočnú mikroflóru v ľudskom tráviacom trakte. Pomáha pri zápale hrdla, horných dýchacích ciest, funguje aj preventívne a keď ju neprestanete užívať ani po skončení choroby, pomôže vám dostať sa rýchlo do formy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #liečivé rastliny #echinacea #oregano #kapucínka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december