Ako ostať zdraví celú zimu? Hoďte do perníčkov alebo do vareného vína plod so silným protivírusovým účinkom

Nie je iba tak pre nič za nič, že v rôznych obdobiach roka pripravujeme jedlá a nápoje s využitím sezónnych surovín. Zima je čas, keď do varenia i pečenia pridávame rozličné exotické koreniny. Má to svoje opodstatnenie. Krásne voňajú aj vyzerajú, no to nie je všetko. Tiež obsahujú účinné látky, ktoré si poradia s vírusmi a baktériami. A to je v období rôznych viróz a ochorení dýchacích ciest skutočne na nezaplatenie.

30.11.2022 06:00
badián Foto:
debata (2)

Všade samé hviezdičky

Jeho plody vyzerajú ako hviezdičky a na tanieri pôsobia pekne dekoratívne. Reč je o rastline s názvom anízovec pravý, jeho plody poznáme ako badián. Majú hviezdicový tvar a obsahujú semená s anízovou vôňou. Anízovec má stále zelené listy a pochádza z Ázie, kde prevažne aj rastie. Jeho žlté kvety sa po dozretí premenia na mechúriky s dobre známymi hviezdicami. Plody sa zberajú krátko pred dozretím, aby sa pri zbere a manipulácii nerozpadávali.

mišpuľa Čítajte aj V chrípkovej sezóne účinkuje proti vírusom, podporuje trávenie, pomáha pri cukrovke a dne. Práve teraz je čas na zber plodov

Ničiteľ vírusov

Badiánom môžeme dochutiť sladké jedlá, napríklad perníčky alebo kompóty. Výborne sa hodí aj do nápojov, ako sú rôzne likéry, punč alebo varené víno. Nesmie chýbať v známej vietnamskej pálivej polievke pho, ale ani v iných jedlách. Badián je jedinečný ešte niečím. Obsahuje látku oseltamivir, ktorá má silný protivírusový účinok. Kedysi sa výťažok využíval pri výrobe známeho lieku proti chrípke, dnes sa už vyrába synteticky. Badián tiež zmierňuje črevné koliky a príznaky reumatizmu.

Video
V tomto videu spevák a skladateľ Bystrík s basgitaristom Petrom Kaderom pripravili trnavsko-vietnamskú kuraciu polievu Pho Ga.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #varené víno #badián #anízovec pravý #oseltamivir #perníčky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december