Zimný rez drevín má svoje výhody. Báť sa ho netreba, v tomto čase vám stromy a kry prepáčia veľa chýb

V zime záhrada oddychuje a prevažná väčšina rastlín je v stave hlbokého zimného odpočinku (dormancie). Práve tento čas je vhodný na rez drevín. Prečo? Rastliny majú spomalené všetky životné procesy a aj po takom výraznom zásahu, ako je rez, sa dokážu rýchlo regenerovať. A to aj v prípade, že urobíme nejakú chybu. Preto sa zimného rezu netreba vôbec obávať.

01.12.2022 15:00
zimný rez Foto:
debata

Najskôr vyšetrenie, potom liečba

V zime rastliny nemajú listy, a tak sa dá dobre posúdiť ich stav. Platí, že bez výnimky odstraňujeme všetky suché, odumreté a škodcami alebo chorobami napadnuté konáre. Kríky presvetľujeme, a to dôkladne, pretože hustú spleť konárov rastlina naozaj nepotrebuje. Zimný rez ovocných drevín je dôležitý pre celkovú kondíciu dreviny aj pre nasledujúcu úrodu. V zime však nerobíme tvarovací rez, najmä na vždyzelených drevinách. No pokiaľ máme druh, ktorý dobre odoláva zime alebo kvitne v lete, môžeme drevinu rezať aj v zimnom období. Odstraňujeme staré výhonky a je čas aj na rez živého plota.

ovocné stromčeky Čítajte aj Čo trápi čerešne a slivky a ako im v tomto období pomôcť? Plus rady, ako ich rezať a ako naviesť stromy, aby rodili viac ovocia

Ovocné stromy sú osobitná kapitola

V prípade ovocných drevín zabezpečujeme zimným rezom zdravie dreviny a bohatú úrodu ovocia v ďalšej sezóne. Ak pestujeme ovocné stromy v špalieroch, vretenách alebo palmetách, cez zimu ich vyväzujeme a režeme tie výhonky, ktoré rastú mimo danej štruktúry. Uhol rezu má byť mierne šikmý a vedieme ho pár milimetrov od puku. Náradie musí byť ostré, aby sme nepoškodili drevo. Aj keď vo všeobecnosti zimný rez drevinám prospieva, prv než sa doň pustíme, je potrebné overiť, či je vhodný pre každú drevinu, ktorú máme v záhrade. Niektorým stromom môžeme zimným rezom aj uškodiť, typickým príkladom je slivka, ktorú režeme až v čase nasadenia pukov alebo kvitnutia.

Kríky majú svoje špecifiká

Pri zimnom reze vždy pamätáme na to, že ho nevykonávame, ak vonkajšia teplota klesá pod päť stupňov. Drobné bobuľoviny začneme rezať koncom decembra. Odstránime vetvy staršie ako tri roky, na egrešoch staršie ako päť rokov. Orežeme aj jednoročné výhonky, ktoré sú slabé. Omladzujúci rez robíme tak, že v prvom roku orežeme približne tretinu kra. Pokiaľ počas sezóny vidíme, že kry nerodia tak, ako sme očakávali, ďalším rezom sa už nezdržiavame a radšej vysadíme iné odrody.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dreviny #ovocné stromy #zimný rez #vždyzelené dreviny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december