Keď rozkvitnú na Štedrý deň, budete mať šťastný nový rok. Konáriky svätej Barbory však nestavajte na určité miesta

Vyskúšajte si nezaslúžene opomínanú milú tradíciu konárikov svätej Barbory. Možno vám vo váze rozkvitnú práve na Štedrý deň. Presne na Barboru, čiže 4. decembra, by ste si podľa povesti mali zadovážiť zopár vetvičiek čerešní a urobiť z nich interiérovú dekoráciu vo vhodnej nádobe s vodou. Ak sa kvety ukážu 24. decembra, vraj to prináša šťastie na celý budúci rok.

04.12.2022 06:00
čerešňa Foto:
debata

Prečo práve čerešňa

Keď Barbora z Nikodémie v dnešnom Turecku vo 4. storočí počas vlády cisára Galéria a prenasledovania kresťanov tajne prijala krst, natoľko tým rozhnevala svojho otca, že ju nechal sťať. Cestou do väzenia jej vraj na odeve uviazla čerešňová ratolesť, ktorá potom vypučala práve v deň popravy. Nemilosrdného otca – bohatého kupca – neskôr zabil blesk.

Vhodné sú aj iné dreviny

Na symbolickú pripomienku svätice i skrášlenie príbytku nemusíte nevyhnutne použiť čerešňu. Rovnako dobre poslúžia v podstate všetky dreviny vrátane okrasných, na ktorých sa v prirodzených podmienkach relatívne skoro rozvíjajú puky. Siahnite trebárs po zlatom daždi, kručinke, trnke, drieni, hamameli alebo zimnom jazmíne. O čosi zdráhavejšie vychádza v ústrety orgován. Spomedzi klasických listnáčov sa ponúkajú vŕba, breza alebo lieska. Z kategórie ovocných stromov je slivka aj hruška sľubnejšia ako jabloň.

orchidey Čítajte aj Poznáte základné pravidlo pestovania orchideí? A viete, čo treba urobiť deň predtým, než ich presadíte?

Domáca náhrada mrazu

Vyberajte halúzky s prevahou robustných zaoblených púčikov, pri ktorých je kvitnutie oveľa pravdepodobnejšie ako v prípade úzkych pupeňov zväčša vyháňajúcich listy. Konáriky odrežte vydezinfikovaným a dobre nabrúseným nástrojom, aby sa rana na domovskej rastline rýchlo hojila. Preferujte staršie dreviny s overenou vitalitou. Ak dovtedy ešte nemrzlo, čo je v našich končinách možné, čerstvo odrezané vetvičky vzhľadom na potrebu chladného stimulu vložte na noc do mrazničky. S touto kúrou to však neprešvihnite nad tucet hodín. Po vyňatí čo najšikmejšie zrežte kúsky z končekov na maximalizáciu plochy na absorpciu vlhkosti. Na niekoľko hodín postavte takto iniciované ratolesti do vlažnej vody. Až potom ich aranžujte do nádoby s vodou bežnej teploty.

Sprejovanie bez vápnika

Priebežne strážte dostatok tekutiny vo váze alebo džbáne. Kúpeľ aspoň raz za štyri dni kompletne vymeňte. Zároveň denne sprejujte púčiky rozprašovačom. Ideálna je na to tekutina bez vápnika. Kompozíciu – optimálne po jednom adaptačnom dni v izbe s nízkou teplotou – umiestnite do neprekúrenej a pravidelne vetranej miestnosti, určite mimo blízkosti radiátora či krbu. Eventuálne ju na zvyšok predvianočného obdobia postavte do chladnejšieho interiérového priestoru typu garáže, pivnice či komory. Teplota by mala vegetácii evokovať skorú jar. Ak na vetvičky svätej Barbory pripevníte papieriky s rôznymi želaniami, údajne sa splní to prianie, ktorého nositeľka rozkvitne ako prvá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dreviny #Vianoce #tradícia #Barbora #čerešňa
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december