V zime môžeme nielen prechladnúť, ale privodiť si aj rôzne tráviace problémy spojené s konzumáciou ťažších jedál alebo s nadmerným jedením počas vianočných sviatkov. Aj v takomto prípade dokáže pomôcť zázvor. Podporuje činnosť žalúdka aj slinivky, teda orgánu, ktorý prispieva k dobrému tráveniu v momente, keď sa potrava presúva zo žalúdka do čreva. Zázvor tiež podporuje črevnú peristaltiku, teda pohyby, vďaka ktorým sa presúva obsah čriev. Antiseptické látky, ktoré zázvor obsahuje, nepomáhajú len v dýchacích, ale aj v tráviacich orgánoch. Likvidujú škodlivé mikroorganizmy v tráviacom trakte, čím bránia rozvoju rôznych črevných infekcií.
Čítajte aj Zdravšia než klíčky! Ako do dvoch týždňov dopestovať vlastnú čerstvú zeleninu s dokonalou chuťou. A bez záhradyDá sa aj pestovať, ale načo
Pokiaľ by ste chceli mať čerstvý zázvor stále poruke, môžete si ho dopestovať z oddenkov. Vysádzajú sa ako pri kvetinách, teda vodorovne a plytko. Zázvorové oddenkové stonky potrebujú veľa vody, prehriatu a vyživenú pôdu. Otázka je, či dopestovanie koreňov stojí za tú námahu, keď sa dajú lacno kúpiť v potravinách. Zázvor sa spracúva jednoducho, môžeme ho nakrájať alebo nastrúhať, najčastejšie do čaju. S medom a citrónom je to silný bojovník proti zimným neduhom. Do zásoby ho nekupujeme, najlepší a najúčinnejší je čerstvý.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Ako rýchlo ošúpať zázvor na Varecha.sk