Lacný prírodný liek na prechladnutie pomáha aj pri ťažkostiach s trávením. Kúpite ho v každom supermarkete

Jeho korene dostať takmer v každých potravinách. Najčastejšie ich nakupujeme a konzumujeme počas zimy. Zázvor, či už v čaji alebo inak spracovaný, je totiž výborným prostriedkom proti prechladnutiu. Horúci zázvorový čaj pomáha prekonať rôzne sezónne ochorenia horných dýchacích ciest a v tomto období by nemal chýbať v žiadnej domácnosti. Navyše, dokáže pomôcť aj inak.

06.12.2022 06:00
zázvor Foto:
debata

V zime môžeme nielen prechladnúť, ale privodiť si aj rôzne tráviace problémy spojené s konzumáciou ťažších jedál alebo s nadmerným jedením počas vianočných sviatkov. Aj v takomto prípade dokáže pomôcť zázvor. Podporuje činnosť žalúdka aj slinivky, teda orgánu, ktorý prispieva k dobrému tráveniu v momente, keď sa potrava presúva zo žalúdka do čreva. Zázvor tiež podporuje črevnú peristaltiku, teda pohyby, vďaka ktorým sa presúva obsah čriev. Antiseptické látky, ktoré zázvor obsahuje, nepomáhajú len v dýchacích, ale aj v tráviacich orgánoch. Likvidujú škodlivé mikroorganizmy v tráviacom trakte, čím bránia rozvoju rôznych črevných infekcií.

mikrozelenina Čítajte aj Zdravšia než klíčky! Ako do dvoch týždňov dopestovať vlastnú čerstvú zeleninu s dokonalou chuťou. A bez záhrady

Dá sa aj pestovať, ale načo

Pokiaľ by ste chceli mať čerstvý zázvor stále poruke, môžete si ho dopestovať z oddenkov. Vysádzajú sa ako pri kvetinách, teda vodorovne a plytko. Zázvorové oddenkové stonky potrebujú veľa vody, prehriatu a vyživenú pôdu. Otázka je, či dopestovanie koreňov stojí za tú námahu, keď sa dajú lacno kúpiť v potravinách. Zázvor sa spracúva jednoducho, môžeme ho nakrájať alebo nastrúhať, najčastejšie do čaju. S medom a citrónom je to silný bojovník proti zimným neduhom. Do zásoby ho nekupujeme, najlepší a najúčinnejší je čerstvý.

Video
Ako rýchlo ošúpať zázvor a získať z neho šťavu na čaj? Náš tip si pozrite vo videorecepte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trávenie #prechladnutie #zázvor #zázvorový čaj
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december