Kvitnú, plačú alebo sa farbia? Ktoré dreviny a ďalšie rastliny treba rezať v zime a prečo

Nielen dreviny, ale aj iné rastliny potrebujú rez, a to z niekoľkých dôvodov. Rezom udržiavame rozmery rastliny s ohľadom na priestor, ktorý pre ňu máme k dispozícii. Rezom ovocných drevín navyše zabezpečujeme väčšiu úrodu. Ďalší dôvod, prečo rezať, je ten, že zmenšením koruny stromu držíme v stabilných hraniciach aj jeho korene, čo je dôležité najmä na miestach, kde by nám korene mohli narobiť nejakú škodu. No a rezom rastliny aj ozdravujeme a omladzujeme, aby boli krásne čo najdlhšie, takisto ich i tvarujeme.

07.12.2022 06:00
zimný rez Foto:
debata

Prečo rezať v zime

V zime sú rastliny vo vegetačnom pokoji a neprúdi v nich miazga, preto si s ráznymi zásahmi poradia lepšie. Odstránením starého dreva umožníme, aby cez rastlinu prúdil vzduch, čo ju ochráni pred poškodením silnými zimnými vetrami. Zároveň tak bránime šíreniu chorôb a škodcov. Zimným rezom podporíme silný rast na jar. Niektoré rastliny rez nepotrebujú – reč je najmä o kompaktných druhoch – a iné potrebujú iba občasný rez. Sú však také, ktoré zo zimného rezu vyslovene profitujú.

Ktoré druhy určite zrezať

Bez debaty treba v zime rezať opadavé prerastené kry, ktoré už presiahli vyhovujúce rozmery. Je potrebné odstrániť najstaršie hlavné konáre a tiež všetky konáre, ktoré rastú nevhodne. Odstránime však najviac tretinu rastliny a v omladzovaní pokračujeme nasledujúcu zimu. Postupujeme trpezlivo, proces omladzovania krov môže trvať aj štyri roky. Režeme aj kry, ktoré v zime kvitnú. Taký je napríklad zemolez alebo jazmín nahý. Vždyzelené, opadavé kry a popínavé rastliny potrebujú jemné presvetlenie. Odkvitnuté kvety odstránime a rastliny zimným rezom aj tvarujeme.

jedľa Čítajte aj Ak sa jej u vás darí, znamená to, že máte čistý vzduch. Jej vôňa a vzhľad pôsobia upokojujúco na psychiku

Sú aj ďalšie dôvody

Z hlbokého zimného rezu majú úžitok aj opadavé kry s farebnou kôrou. Z nich odstránime minuloročné výhonky a necháme niekoľko očiek nad povrchom pôdy, aby sme podporili rast silných nových a pekne sfarbených výhonkov. V zime režeme aj opadavé rastliny, ktoré „plačú“, teda tečie z nich miazga, keď ich režeme počas sezóny. Pri zimnom reze miazga nepotečie a rastlina sa rýchlo pozbiera. Do tejto skupiny patrí napríklad vinič alebo breza.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Stromy #dreviny #kry #zimný rez
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december