V zime prichádza na scénu nenáročná dlhoveká drevina vhodná aj pre začiatočníkov. Jej najväčšou pýchou sú listy

Pochádza z Ázie, je vhodná najmä do záhrady, ale niektoré druhy tejto dreviny sa dajú pestovať aj v nádobách. Vždyzelený bršlen má pekné kožovité listy, ktoré môžu byť lesklé aj matné. V závislosti od druhu hrajú rôznymi farbami od zelenej až po červenú. Keď je o bršlen dobre postarané, pekne sa rozrastie.

08.12.2022 06:00
bršlen Foto:
debata

Bršlen môžeme pestovať v malých aj veľkých záhradách. Ak potrebujeme olemovať chodník nízkym porastom alebo spevniť svah či pokryť pôdu, vyberieme si niektorý z nižších druhov bršlena. Vyššie druhy sú zasa vhodné do predzáhradok alebo medzi záhony. Vhodný druh vyberáme aj podľa toho, aké sú jeho nároky na svetlo. Bršleny s pestrými listami potrebujú veľa slnka, rastliny so zelenými listami znesú aj tienisté miesto. No ani farebné bršleny neznesú v zime slnko po celý deň.

Nároky na pôdu a vodu

Môže sa stať, že nevhodné podmienky rastlinu počas zimy poškodia, no našťastie sa dokáže rýchlo pozbierať. Bršlen potrebuje výživnú, priepustnú a skôr vlhkú pôdu. No keď už raz dobre zakorení, znesie aj suchšie podmienky. Pokiaľ ide o súvislosť vzrastu a nárokov, vyššie druhy volíme skôr v teplejších oblastiach, kým nižšie druhy znesú aj mrazy, a to až do mínus 30 stupňov. Vyššie druhy sadíme skôr ako solitéry, nižšie rastliny môžeme vysadiť v skupinách, no každému bršlenu zabezpečíme dostatok priestoru.

čerešňa Čítajte aj Keď rozkvitnú na Štedrý deň, budete mať šťastný nový rok. Konáriky svätej Barbory však nestavajte na určité miesta

Pestovanie nie je žiadna veda

Bršleny nemajú veľké pestovateľské nároky a zvládnu ich aj záhradkárski začiatočníci. Mladé rastliny často polievame a pred zimou ich ochránime netkanou textíliou alebo lístím. Rez robíme na jar a začiatkom leta. Keď v zime nemrzne, bršlen v nádobe polievame. Proti škodcovi štítničke bršlenovej použijeme vhodný prípravok, s výberom poradia v záhradníckych centrách a špecializovaných predajniach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #drevina #vždyzelená rastlina #bršlen #štítnička bršlenová
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december