Ako vyzerá, tak sa aj volá. Doma ju máte teraz určite aj vy, no poznáte skutočné meno tejto rastliny?

Od konca novembra až do jari môžeme v kvetinárstvach kúpiť prýštec najkrajší. Zvykne sa nazývať aj Mikulášov kvet, pretože je najžiadanejší na Mikuláša a v období okolo Vianoc. Väčšina ľudí však túto rastlinu pozná ako vianočnú ružu. V tomto čase už skrášľuje naše domácnosti tmavozelenými žilkovanými listami a nápadnými červenými listeňmi obklopujúcimi kvety.

15.12.2022 15:00
vianočná ruža Foto:
debata

Krásna a nádherná

Vianočná ruža, vianočná hviezda, mliečnik nádherný. To sú názvy, pod ktorými poznáme obľúbený a neodmysliteľný symbol vianočných sviatkov. V skutočnosti ide o prýštec najkrajší. Či už túto rastlinu nazývame tak alebo onak, každé z pomenovaní poukazuje na jej krásu. Pritom to nie sú kvety, ktoré robia z vianočnej ruže neprehliadnuteľnú krásku.

Trik je v listoch

Kvety vianočnej ruže sú drobné, žlté alebo zelenožlté a nenápadné. To, čo si na rastline všímame, sú jej sfarbené listene okolo kvetov. Listene sa zväčša sfarbujú na červeno, no poznáme aj bielu, ružovú či žltú verziu. Rastlina potrebuje ľahkú, kyprú zeminu a časté zalievanie. Vo vykúrených bytoch ju polievame každý deň, aby nevyschla. Keď sfarbené listene opadajú, zálievku zmiernime. Rastlinu potom zrežeme a do jari jej doprajeme oddych.

jedovaté rastliny Čítajte aj Možno ani neviete, že máte doma jedovaté rastliny. Pestujeme ich bežne, pritom vás môžu otráviť

Čo s ňou ďalej

Ak máme skleník, uložíme tam vianočnú ružu poležiačky pod stôl. V byte ju asi po dvoch týždňoch navlhčíme. V polovici mája ju presadíme do novej zeminy so štvrtinou rašeliny. Začneme ju opäť pravidelne polievať a prihnojujeme ju na list. V lete ju môžeme letniť vonku, no najskôr ju opatrne otužujeme, aby nestratila listy. Na zimu ju prenesieme dovnútra. Na začiatku decembra vianočná ruža zakvitne a sfarbí sa. Od polovice jesene jej však musíme dopriať tmu približne na 14 hodín denne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Vianočná ruža #prýštec najkrajší #vianočná hviezda #mliečnik nádherný
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december