Najznámejšia izbová rastlina: Môže dorásť až po strop, preto sa rezu netreba báť. No v zime jej radšej dajme pokoj

Vo svojej pôvodnej domovine je fikus rozložitý strom. Pokiaľ ho pestujeme vo veľkom byte, dokáže sa pekne rozrásť. No môžeme ho s úspechom pestovať aj v iných podmienkach. Samozrejme, vtedy ho musíme držať na uzde a rozkonári sa len potiaľ, pokiaľ mu to dovolíme. Limitom bude rozmer bytu. V menších priestoroch musíme rast fikusu strážiť, aby nevytvoril rozložitú korunu.

16.12.2022 06:00
fikus Foto:
debata

Potrebuje rez

Fikus rastie ako divý, keď ho zrežeme alebo ak sa mu poškodí vrcholový púčik. Vtedy sa poriadne rozkonári a môže dorásť až po strop miestnosti. Preto je potrebné ho pravidelne rezať. Mnohí pestovatelia sa rezu obávajú, je však jednoduchý a potrebný. Fikus režeme veľmi ostrým nožom alebo ho môžeme odstrihnúť ostrými nožnicami. Rez potrebujú veľkolisté aj drobnolisté fikusy. Odrezok s tromi listami môžeme skúsiť zakoreniť vo vode, ale úspech nie je vždy zaručený.

svokrine jazyky Čítajte aj Pestujete svokrine jazyky alebo fikus? Jedna vec vám zaručene napovie, či sa u vás rastliny majú dobre

Čo s ním v zime

Fikus potrebuje umiestnenie na svetlom mieste. Keď nemá dostatok svetla, listy sa stáčajú smerom k svetelnému zdroju, napríklad k oknu. V zime rastú listy menšie, je potrebné obmedziť zálievku aj hnojenie. Tiež musíme dávať pozor, aby sme fikus nevystavili studenému vzduchu pri vetraní alebo prievanu, pretož mu opadajú listy. To sa môže stať aj pri nadmernom polievaní. Na jar rastlinu presadíme, no staršie rastliny nepresádzame každý rok. Od jari do jesene pestujeme fikus na balkóne alebo v záhrade.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #rez #presádzanie #izbovka #fikus
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december