Zvládnu aj slovenskú zimu, ale nie úplne bez pomoci. Ako ochrániť mrazuvzdorné palmy?

Mrazuvzdornosť vegetácie si nemožno automaticky interpretovať ako sebestačnosť. Týka sa to aj pestovania paliem. Mnohé otužilé druhy odolajú stredoeurópskej zimnej klíme, nie však bez ochranných opatrení, ktoré treba vykonať pred nástupom chladného obdobia.

20.12.2022 06:00
mrazuvzdorná palma Foto:
debata

Rúno so slamou len krátkodobo

Ak túžite po celoročnom exotickom nádychu svojej záhrady, cielene siahnite po robustných palmách schopných s určitou pomocou ustáť aj naozaj silné mrazy. Stredomorská vejárovitá suchomilná palmička nízka (Chamaerops Humilis) s modrastými zospodu plstnatými listami a ostňami na ich stopkách to predsa len o čosi ľahšie zvládne v črepníku. V tunajších podmienkach sa vo voľnosti vyšvihne maximálne na tri metre. V kvetináči zhruba na polovicu, pričom kmienok tvorí asi tretinu jej vzrastu. Do výšky sa pritom rozmáha pomalšie než na počet listov. Palmička nízka nazývaná aj trpasličia v zásade odolá až mínus 14 stupňom. Problémom skôr je zimná vlhkosť, ktoré môže viesť k zahnívaniu tzv. srdiečok. Preto nezaškodí zahaliť ju čo najtransparen­tnejším rúnom a pri intenzívnych mrazoch ho ešte aj vyplniť slamou. Nie však nadlho, lebo rastlina si žiada dosť svetla a predovšetkým vetranie. Súbežne prihrňte lístie, odrezky drevín alebo mulč. Profesionálne predpestovaný kus zoženiete za 150 – 170 eur.

jedľa Čítajte aj Ak sa jej u vás darí, znamená to, že máte čistý vzduch. Jej vôňa a vzhľad pôsobia upokojujúco na psychiku

Hlavnou hrozbou je vlhkosť

Len okolo 60 eur stojí impozantná palma Trithrinax campestris, ktorá pochádza zo severovýchodu Argentíny a západu Uruguaja. Charakterizujú ju modrosivé pevné listy s ostrým zakončením. Z tohto dôvodu je ideálne umiestniť akvizíciu mimo miest pravidelného pohybu osôb alebo domácich zvierat. Krátkodobá otužilosť do mínus 15 stupňov je aj v tomto prípade spojená s požiadavkou čo najviac eliminovať vlhkosť. Pri pestovaní v črepníku skúste nájsť zastrešené stanovište na november až marec, keď sa rastlina zároveň zaobíde bez zálievky. O izolačný zábal kmeňa obklopeného odumretými listami z predchádzajúcich sezón sa dobre postarajú slama alebo opadané lístie.

bršlen Čítajte aj V zime prichádza na scénu nenáročná dlhoveká drevina vhodná aj pre začiatočníkov. Jej najväčšou pýchou sú listy

Fatálnych mínus desať

Určitý kompromis, respektíve zvýšené nároky sa spájajú s veľmi populárnym datľovníkom kanárskym (Phoenix canariensis), ktorého žlté či oranžové plody sa na rozdiel od pravých datlí nekonzumujú. Voľne rastúci sa vyštverá až do 15 metrov pri rozložitom habituse, zavalitom kmeni s priemerom na úrovni jedného metra a dĺžke listov šesť metrov. V kontajnerovej forme si počína značne striedmejšie a vydrží mu to niekoľko desaťročí, čiže pre pestovateľa uspokojivo dlho. Celková životnosť je nad 50 rokov. Datľovník kanársky bez námietok toleruje mínus 4 stupne. Pri nižšej teplote však už nastáva postupné poškodenie listov a mínus 10 stupňov môže byť fatálnych. Atraktívna nekvitnúcu palma so sviežo pôsobiacim tmavozeleným papraďovým olistením ocení viaczložkovú zimnú ochranu, respektíve – ak to ide – presun do svetlého úkrytu s teplotou v rozpätí 5 – 10 stupňov. Pri suchej zime potrebuje zavlažovanie, pričom frekvenciu určuje stav pôdy: stačí ho vizuálne posúdiť. Cenová relácia sa podobá Trithrinaxu campestris.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #exotika #palmy #mrazuvzdorná vegetácia
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december