Ohrozuje dreviny, brzdí cibuľoviny. Ako stopnúť nočnú moru všetkých záhradkárov

Sneženie v bežnej intenzite nepredstavuje hrozbu pre vegetáciu, skôr naopak. Nezaškodí však vnímať prognózy meteorológov aj z tohto uhla pohľadu a včas vykonať dlhodobé i situačné opatrenia. Najmä v nížinných oblastiach sa to síce deje čoraz zriedkavejšie, ale prípadné haldy snehu v záhrade si žiadajú reakciu.

23.01.2023 15:00
sneh v záhrade Foto:
debata

Trávnik nie je správne úložisko

Snehové zrážky majú svoje miesto a význam v prírodnom cykle. Kým nie sú extrémne, v záhrade ich treba priam vítať. Flóra je na ne pripravená, zásobujú pôdu vlahou a eliminujú efekt suchého mrazu. Problém nastáva pri decimetroch nad normu. Pri očiste prístupového chodníka a príjazdovej cesty nepridávajte trávniku vlhkosť tým, že sneh bez rozmyslu navŕšite práve naň. V lepšom prípade bude jarné bujnenie nerovnomerné, v horšom podnietite vznik snežnej plesne. Ak je pažiť okrasná, obmedzte šliapanie po nej na minimum. Kopy snehu na okrasnom záhone zase spomalia vzchádzanie skorých cibuľovín.

ríbezľa krvavá Čítajte aj Odolný a nenáročný okrasný ker čo zažiari sólo, v skupinke aj ako súčasť živého plota. Kvitne skoro na jar a do záhrady priláka včely

Netestujte krehkosť konárov

Zdravý strom automaticky rastie tak, aby uniesol hmotnosť vlastných konárov vrátane plodov. Nadmerná záľaha však znamená riziko zlomenia vetiev pod ťarchou masy. Platí to najmä v súvislosti s tzv. mokrým snehom a vždyzelenými druhmi. Ostražito posúďte stav a poometajte aspoň tenšie haluze ešte pred primrznutím nádielky. Nikdy ich nezbavujte bremena trasením – v zime sú krehkejšie. Určite netúžite po polomoch, ktoré nechtiac spôsobíte sami.

Zväzovanie do drdolu

Dreviny s konármi smerujúcimi nahor dokáže kopa snehu roztlačiť do priestoru. Znižuje sa tým ich estetická kvalita aj odolnosť proti chladu. Borievky, tisy či tuje citlivo pozväzujte motúzom do kompaktnej podoby: zababušia sa vlastnou hmotou a udržia si tvar. Dôležité je to predovšetkým pri stĺpovitých ihličnanoch obzvlášť náchylných na poničenie ťažkým snehom. Izolujúce upínanie do drdolu je nevyhnutné pri okrasných trávach, aby sa v ich „srdiečku“ nedržala vlhkosť. Stromčekové ruže, ale aj umelo formované rastliny typu buxusov alebo cypruštekov sa v zime najbezpečnejšie cítia v obale. Navlečte ho na korunu a upevnite ku kmeňu. Špeciálne návleky z juty či fóliové kukly prepúšťajú vlahu, vzduch aj svetlo v žiaducej miere.

kokorík Čítajte aj Máte v záhrade prázdne, hluché miesta? Premeňte ich na top zóny! Poradíme, ako na to a čím prekryť holú pôdu

Vráťte svetlo do skleníka

Nezabudnite na flóru, ktorá pri stene pod sedlovou strechou alebo odkvapom môže schytať lavínu, respektíve útokom cencúľmi. Pokúste sa dopriať im clonu, ktorá zmierni nápor: napríklad improvizovaný stan z latiek a plachty. Okrem striech kôlní, dielní a skladovacích prístreškov zahrňte do odpratávania aj skleník. Dôvod je nielen mechanický. Rastlinám totiž prospeje nehatený prísun svetla. Vyvarujte sa posýpania zľadovatených plôch kuchynskou alebo priemyselnou soľou – negatívne ovplyvní kvalitu okolitej zeminy. Na protišmykovú úpravu chodníkov a cestičiek použite popol z kozuba. Ak sa vám nechce po zime čistiť tmavé fľaky, ekologicky, funkčne aj vizuálne vhodnou alternatívou je piesok. Majte príslušnú substanciu nachystanú vo vedre aj s lopatkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #dreviny #sneh #trávnik #vegetácia #trávy #snehové zrážky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december