Lieči ľudí aj rastliny: Podporuje činnosť pečene, orchidey zbavuje škodcov a udržiava ich v zdraví

K prípravám na nový záhradkársky rok patrí aj včasná a komplexná prevencia. Súčasťou starostlivosti o záhradku sú popri pestovateľských úkonoch aj zákroky proti rastlinným a živočíšnym pliagam. Aj v tomto prípade platí, že znižovanie rizika výskytu je vždy účinnejšie a jednoduchšie ako riešenie zanedbania.

31.01.2023 06:00
pestrec Foto:
debata

Hraboše neznášajú výrazné pachy

Kyptia korene ovocných stromov a kríčkov, znehodnocujú hľuzovú zeleninu, likvidujú okrasné cibuľoviny. Hraboše majú mnoho prirodzených nepriateľov, ale na líšky, kuny či mačky sa sotva dá úplne spoľahnúť. Navyše, ani ich prítomnosť na pozemku nie je nadchýnajúca. Ak je to agronomicky priechodné, vysádzajte vegetáciu na jar, nie na jeseň. Bez ohľadu na to skúste používať podzemné ochranné koše z odolného drôteného pletiva s očkami do 1,5 centimetra. Okrem toho využite vo svoj prospech, že hraboše neznášajú výrazné pachy. Porozlievajte po chodníčkoch medzi záhonmi špiritus či kyselinu maslovú v rozumnom množstve, porozsýpajte nasekané bazové listy, prípadne – čo už je trochu prácnejšie – zmes horninovej múčky a nakrájaného cesnaku alebo cibuliek korunkovky kráľovskej.

ochranná sieť Čítajte aj Už žiadne ohryzené listy a prevŕtané plody! Záhradu ochránite pred nájazdami škodcov prekvapujúco jednoducho

Múmie nepatria do kompostu

Ak ste to neurobili už pred zimou, v ovocnom sade vo februári poodstraňujte mumifikované plody. Radšej to stihnite ešte pred opätovným zazelenaním drevín: žiadne zvyšky neprehliadnete uprostred prírodného maskovania, ktoré čoskoro prepukne. Dôvod zďaleka nie je len estetický. Dosť pravdepodobne sa totiž práve v mumifikovaných plodoch skrývajú spúšťače chrastavitosti jadrovín (napáda predovšetkým jablká a hrušky), grmaníka sliviek, jemu veľmi podobnej kučeravosti broskýň… Na jar sa z mumifikovaných plodov v rámci neúprosného kolobehu rozšíria kvantá spór a zamorenie je priam nevyhnutné. Pamätajte si, že vyzbierané zvráskavené či zhnité kusy určite nepatria na kompost. Vyhoďte ich do smetiaka na bioodpad.

pýr Čítajte aj Pre niekoho burina, pre iného super liek. Keď budete nabudúce plieť, odložte si túto rastlinu bokom, môže sa vám v chorobe hodiť

Orchidey vylieči pestrec

Na izbové rastliny, samozrejme, doliehajú ročné obdobia a s nimi spojené externé vplyvy oveľa menej ako na exteriérovú vegetáciu. Neznamená to však, že vôbec nemusíte prihliadať na pestovateľský kalendár. Počnúc februárom začnite znova prihnojovať populárne fikusy malolisté (Ficus benjamina), inak pozhadzujú listy. Pridajte extra porciu vápnika, ktorý je významným stavebným prvkom a prispieva k uspokojivému obnovovaniu olistenia. Všeobecne azda ešte obľúbenejšie orchidey sú, žiaľ, atraktívne aj pre mikroskopických nepriateľov: roztočce, červce, vlnatky… Konkrétne lišajovcom (Phalaenopsis) proti nim pomôže kolega z botanickej ríše pestrec mariánsky (Silybum marianum),ktorý je známy aj ako účinná rastlina na podporu činnosti pečene. Sto gramov sušenej vňate nechajte jeden deň postáť vo dvoch litroch vody a potom pol hodiny povarte. Vychladnutú tekutinu prepasírujte cez sitko. Rozrieďte v troch litroch čistej vody, pridajte pár kvapiek repkového oleja a výsledným výťažkom dvakrát za týždeň postriekajte rastlinu cez rozprašovač – zdravú pre istotu, napadnutú v rámci terapie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #cibuľoviny #bioodpad #hraboše #pestrec #orchidey
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december