Lacná a mimoriadne zdravá zelenina: Jedia sa listy aj plody, najchutnejšia je uprostred zimy. Naši predkovia na ňu nedali dopustiť

Poznali ju už naši predkovia, ktorým v chudobných časoch pomáhala prežiť. Kvaka sa kedysi u nás pestovala ako jedna zo základných plodín. Je to zelenina bohatá na vitamíny, minerály a ďalšie látky, ktoré nás udržia v zdraví aj počas zimy. Dokonca je kvaka uprostred zimy najchutnejšia. Pokiaľ by sme ju však chceli jesť veľmi jemnú, vtedy ju treba vykopať už v októbri, keď je iba o niečo väčšia ako tenisová loptička.

03.02.2023 16:30
kvaka Foto:
debata

Čo potrebuje a ako ju pestovať

Kvaku pestujeme v pôde, ktorá bola v predchádzajúcom roku výdatne pohnojená pre inú plodinu. Nepestujeme ju v čerstvo pohnojenej pôde, pretože by sa jej korene príliš rozkonárili a hľuzy by získali zemitú príchuť. Medzi rastlinami nechávame veľké medzery, pretože kvaka tvorí veľa listov. Semená vysievame v máji priamo na záhon do riadkov, do hĺbky okolo dvoch centimetrov. Rastliny postupne vyjednoťujeme na vzdialenosť 25 centimetrov.

Na zimu ostáva v zemi

Kvaky môžu ostať na zimu v zemi bez toho, aby sa poškodili. No môže byť ťažké vykopať ich zo zamrznutej pôdy. Účinok mrazu zmenší nástielka okolo rastlín, napríklad zo slamy. Takáto ochrana umožní vykopať kvaku aj z tej najchladnejšej pôdy. V prípade, že kvaku nepestujeme, ale kupujeme, vyberáme takú, ktorá je pevná, zdravá a nie je poškodená ani zošúverená. Skladujeme ju neumytú na chladnom mieste.

štiav Čítajte aj Obyčajná lacná zelenina a zároveň super liek: funguje ako prírodné antibiotikum a má aj protirakovinové účinky

Balík zdravia na zimu

Kvaka je aj v zime plná užitočných látok, ktoré utužia naše zdravie práve vtedy, keď to najviac potrebujeme. Kvaka posilňuje imunitu, stará sa o zdravie kĺbov aj tráviaceho systému. Je bohatá na kyselinu listovú, preto je výbornou zeleninou pre budúce mamičky aj pre každého, kto chce podporiť tvorbu červených krviniek. Kvaka tiež pomáha udržať zdravé hodnoty krvného tlaku, cukru v krvi a svojím obsahom pôsobí aj ako prevencia rakoviny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #imunita #kĺby #tráviaci systém #kvaka #plodina #hľuzy
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december