Je krásna aj liečivá. Tlmí zápaly, bolesti. Zmiernite ňou stres, zlepší vám spánok

Na jar ju nájdete najmä v prírodných v záhradách, na lúkach aj na okrajoch lesov, kde je dostatok slnečného svetla. Prvosienka jarná má výrazné žlté až žltooranžové kvietky a už naši predkovia dobre vedeli, že to je nielen krásna, ale aj liečivá rastlina. Využívala sa najmä pri reume, dne, problémoch so srdcom a aj na „čistenie krvi“.

05.02.2023 06:00
prvosienka Foto:
debata

Zbierame všetky časti rastliny

Prvosienka je trváca rastlina. Listy vyrastajú priamo z podzemku, stonka je holá. Tak ako naznačuje už jej názov, prvosienka patrí medzi prvé jarné kvety. Kvitne sýtožltými kvetmi, ktoré je najlepšie zbierať spolu so stonkami hneď po otvorení kalichov. Čerstvé listy sú výborné do jarných šalátov. Zbierajú sa aj podzemné časti rastliny.

Čo všetko dokáže

Je známe, že prvosienka podporuje látkovú premenu a má mierny močopudný účinok. No najviac sa využíva pri ochoreniach dýchacích ciest. Ak máte zahlienené priedušky, prvosienka pomôže zriediť hlieny a uľahčí vykašliavanie. Okrem toho má aj protizápalové účinky, tlmí bolesti, posilňuje srdce a čistí pleť. Známe sú tiež jej upokojujúce účinky, preto sa používa aj na zmiernenie stresu, nervozity a proti nespavosti.

žihľava Čítajte aj Šíri sa ako oheň a páli rovnako. Prečo je teda prítomnosť tejto buriny v záhrade taká vítaná?

Pomôže čaj aj sirup

V liečiteľstve sa používajú nadzemné časti rastliny aj koreň. Kvety sa zbierajú v apríli až máji, korene zasa na jeseň a začiatkom zimy. Z prvosienky môžeme pripraviť čaj aj sirup. S užívaním to však netreba preháňať, pretože vyššie dávky by mohli spôsobiť hnačku alebo vracanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #stres #nespavosť #liečivá rastlina #ochorenia dýchacích ciest #prvosienka jarná
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december