Chytá vás už depka zo zimy? Vyžeňte diabla! Silná zelená trojka zaženie úzkosť, smútok aj nervozitu

Koncom zimy už prirodzene túžime po slnku, dlhých dňoch a teple. Z ich nedostatku na nás sadá melanchólia a možno aj sezónna depresia. Náladu nám pomôžu zdvihnúť bylinkové čaje uvarené z rastlín známych svojimi priaznivými účinkami na psychiku. Cez deň nám zlepšia náladu a v noci zasa spánok.

07.02.2023 06:00
valeriána Foto:
debata

Upokojte si nervy V stredoveku sa za pôvodcov pochmúrnych nálad a negatívnych myšlienok považovali zlí duchovia a diabol. Na vyháňanie diabla sa používal ľubovník bodkovaný. Novoveká fytoterapia potvrdila pozitívne účinky ľubovníka na upokojovanie nervov. Teda ak vás trápi nervozita alebo aj nevysvetliteľná melanchólia, uvarte si ľubovníkový čaj. Jednu lyžičku ľubovníka zalejte štvrť litrom vriacej vody, nechajte desať minút lúhovať a pite dvakrát denne.

Páchne, ale utišuje

Valeriána lekárska (na obr.) je nenápadná rastlinka, ktoré má jemné voňavé kvety, ale zapáchajúci koreň. No práve koreň obsahuje protizápalové a utišujúce látky, ktoré sa využívajú aj v ľudovom liečiteľstve. Valeriána sa používa pri melanchólii, ľahšej sezónnej depresii, nervozite a poruchách zaspávania. Nie je návyková a človek, ktorý ju užíva na dobrý spánok, nie je cez deň malátny a omámený. Čaj z valeriány pripravíte tak, že dve čajové lyžičky byliny zalejete štvrť litrom teplej vody, necháte dvanásť hodín lúhovať, potom precedíte, zohrejete a pijete.

estragón Čítajte aj Bosorácka bylina zmierňuje bolesti, kŕče a likviduje baktérie

Upokojenie do tretice

Valeriána sa môže kombinovať s medovkou lekárskou. Medovka je naša najznámejšia bylina na upokojenie nervov. Okrem toho, že pôsobí upokojujúco, má aj antiseptický a mierne antibakteriálny účinok. V sezóne ochorení dýchacích ciest má teda pitie medovkového čaju niekoľkonásobné účinky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #medovka #ľubovník #ľudové liečiteľstvo #valeriána
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december