Prevzdušňuje pôdu, komplikuje život burine, zarovnáva terén: Dôvodov, prečo pieskovať trávnik, je ešte oveľa viac

Dva-tri roky potrvá, kým sa blahodarnosť pôsobenia naplno premietne do hustoty a vitality trávnika. Nenechajte sa tým však odradiť od zlepšovania jeho vlastností prostredníctvom každoročnej pieskovej kúry.

08.02.2023 06:00
pieskovanie trávnika Foto:
debata

Funguje ako prevencia, nie liečba

Pieskovanie trávnika má rôzne prínosy a nie je ich málo. Stačí dodržiavať zopár odporúčaní, aby ste si nechtiac nepočínali kontraproduktívne. V rozpore s obvyklým prvoplánovým odhadom pieskovanie nezhutňuje pôdu. Naopak, zlepšuje jej priepustnosť, čím úmerne znižuje hrozbu podmáčania. Žiaľ, zákrok nefunguje ako zázračná liečebná metóda na už existujúce premokrenie – treba ho vnímať ako prevenciu. Pieskovanie zlepšuje prísun kyslíka a distribúciu živín, čím podporuje mocnenie korienkov. Okrem toho komplikuje život burine, chráni pažiť pred plstnatením, rieši nadmernú kyslosť substrátu a bonusovo pomáha zarovnávať terén.

Zapracovanie po prevzdušnení

Pozitívny účinok pieskovania trávnika sa stupňuje v kombinácii s mechanickým prevzdušnením, ktoré by mu malo predchádzať. Po aerifikácii totiž zrniečka dostanú šancu uplatniť svoje terapeutické účinky aj v trochu hlbších vrstvách zeminy a rovnomernejšie. Zapracovať ich tam môžete plochou stranou hrablí, zmetákom alebo nejakou sieťovinou. Správne regulovaná vlhkosť zo zrážok a zálievky nesvedčí machu, ďateline, hnilobe, hubovým chorobám a podobným neduhom prejavujúcim sa napríklad zhnednutím, zažltnutím či lysými zónami.

orgován Čítajte aj Ker čo výborne nahradí tuje a nesužujú ho choroby. Koncom zimy potrebuje rez

Apríl alebo máj, prípadne jeseň

Proces skladajúci sa z viacerých krokov začnite hnojením. Na jar trávniku urobí dobre granulát s vyšším obsahom dusíka a podielom železa a horčíka. Po dvoch týždňoch skráťte steblá na tri centimetre. Nasleduje spomenuté prevzdušnenie a po ňom nanesenie piesku. Sypač nie je nevyhnutný. Stačí šikovná práca s lopatou a porozhŕňanie, ktorým zároveň rozdrobíte hrudky. Na záver trávnik zalejte. Najvhodnejším obdobím je apríl alebo máj. Pri nadštandardne utlačenej pôde môžete pieskovanie vykonať ešte raz na jeseň, ale nikdy nie v lete.

kvaka Čítajte aj Lacná a mimoriadne zdravá zelenina: Jedia sa listy aj plody, najchutnejšia je uprostred zimy. Naši predkovia na ňu nedali dopustiť

Menej je niekedy viac

Akýkoľvek piesok vrátane radového stavebného je pre trávnik v princípe lepší ako žiadny. Ak sa dá, skúste aplikovať hrubozrnnú verziu s frakciou minimálne 0,3 mm (maximálne 2 mm). Ideálny je premytý a vysušený odvápnený kremičitý piesok s oblým profilom. Odporúčané rozpätie masy na štvorcový meter je 5 – 10 kg, a to v závislosti od stavu trávnika a charakteristiky pôdy. Pri piesku komerčne spracovanom práve na tento účel nájdete príslušný údaj na obale. Kilogram špeciálnej substancie stojí okolo 20 centov, takže jeden ár vás vyjde na 100 – 200 eur. Platí, že menej je viac: neradno to prehnať tak, že nebude vidieť končeky stebiel. K dispozícii sú dokonca aj mixy z kremičitého piesku, trávových zŕn, hnojiva a kompostu alebo rašeliny. Nájdete ich pod označením top dressing.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pôda #trávnik #pieskovanie trávnika #prevzdušnenie trávnika
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december