Nie je jedno, v ktorý deň kupujete rastliny. Čo okrem dátumu si treba ešte všímať a podľa čoho vyberať kry?

Prvý slnečný deň neznamená, že už prišla jar. Chúlostivé rastliny, ktoré sa v záhradníctvach predávajú, môžu ešte zničiť mrazy. Ak nemáte skleník alebo studené parenisko, nekupujte si ich až dovtedy, kým ich už budete môcť bez obávy vysadiť von.

11.02.2023 06:00
nákup rastlín Foto:
debata

Na čo dávať pozor

Keď si kupujete rastlinu v nádobe, venujte pozornosť koreňom. Práve tie totiž prezrádzajú budúci úspech či neúspech pri pestovaní rastliny. Presvedčte sa, či pôda v nádobe nie je veľmi suchá ani vlhká a či je stred rastliny, tzv. srdiečko, pevný. Ak sú korene poprepletané, zauzlené alebo prerastajú cez dno nádoby, ujímanie rastliny v záhrade môže byť problematické.

Púčiky alebo kvety?

Pri nákupe si vyberajte radšej rastliny s púčikmi než s kvetmi. Prípadne také, na ktorých je rozkvitnutý iba jeden kvet, ktorý vám prezradí farbu. Kvety na úplne rozkvitnutej rastline rýchlo zvädnú. Pri výbere kra v nádobe sa rozhodujeme skôr pre stredne veľké rastliny, pretože veľké sa horšie ujímajú. Malé zasa môžu byť iba nedávno zakorenené a môže im trvať niekoľko rokov, kým sa rozrastú.

begónia Čítajte aj Kvitnúca ozdoba balkónov, ktorú nikto neprehliadne. Je čas prebrať ju zo zimného spánku

Ktorý deň je vhodný na nákupy

Všeobecne platí, že záhradnícke centrá (aj hypermarkety, ktoré predávajú rastliny) chcú byť pripravené na víkendové nákupy. Preto dopĺňajú zásoby rastlín najmä vo štvrtok a piatok. Ak pôjdete nakupovať v tieto dni, budete mať najlepší výber. Voľnokoreňové rastliny bývajú lacnejšie ako kontajnerové, no treba vyberať iba tie, ktoré majú zdravú a dobre vyvinutú koreňovú sústavu. Voľnokoreňové rastliny a kry by sa mali vysádzať iba od novembra do marca.

Čo si ešte všímať pri nákupe rastlín

  • Nadvihnite rastlinu za stonku. Ak sa dá z črepníka ľahko vytiahnuť, znamená to, že zemina je suchá a rastlina trpí nedostatkom vody. Takúto rastlinu nekupujte.
  • Neberte si ani rastliny, ktorým korene prerastajú cez drenážne otvory.
  • Nekupujte rastliny s obschnutými alebo znetvorenými listami či poškodenými stonkami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pôda #záhradníctvo #rastliny #korene
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december