Jedna z najzdravších rastlín, ochráni vás pred vírusmi a baktériami. Podmienkou je správne skladovanie

Čím je zázvor čerstvejší, tým intenzívnejšie účinkuje. Pri správnom skladovaní si môžete uchovať jeho prínosy aj na pol roka. V pokrmoch ázijskej kuchyne i mnohých iných kulinárskych výtvoroch sa uplatní aj v sušenej mletej podobe.

15.02.2023 15:00
zázvor Foto:
debata

Denne najviac štyri gramy

„Vypaľuje červa“ už v ústnej dutine. Po požití v akejkoľvek forme prospieva zdraviu svojimi antivirotickými a antibakteriálnymi účinkami. Prirodzene je rozšírený predovšetkým v trópoch, ale podľa zázvoru lekárskeho (Zingiber officinale) sa volá aj najvyšší vrch Nízkych Tatier. Ďumbier, ako znie rovnocenné synonymum, profilom pripomína hrboľatý pakoreň. Popri dochucovaní regulárnych chodov ho môžete použiť na prípravu čaju, sirupu či smoothie, ale aj nastrúhať do polievky, nakladať, kandizovať, piecť unikátne koláčiky, ba dokonca variť pivo.

Prečo je taký zdravý

Zázvor obsahuje esenciálne oleje, ktoré spôsobujú jeho štipľavosť. Okrem toho slúži ako zdroj vitamínov A, B, C a E a množstva minerálnych látok. Všetkého však veľa škodí. Skúste radšej neprekročiť dennú dávku štyri gramy. Zázvor je ako ingrediencia i doplnok prevencie proti neduhom, ktoré sa napospol spájajú so zimným obdobím, aromatickejší a účinnejší v pôvodnom stave vrátane prechodného zamrazenia.

kvaka Čítajte aj Lacná a mimoriadne zdravá zelenina: Jedia sa listy aj plody, najchutnejšia je uprostred zimy. Naši predkovia na ňu nedali dopustiť

Vákuová dóza alebo vrecko so zipsom

Ak chcete, aby vám čerstvý zázvor dlho vydržal, siahajte po pevných a napohľad sviežich kusoch s jemnou kôrou. Zmäknuté exempláre so zvrásneným povrchom alebo vlhkými zónami ignorujte. Zároveň dôkladne skontrolujte, či na povrchu neobjavíte vznikajúcu pleseň. Vykopaný alebo kúpený zázvor hneď odložte do chladničky. Pri izbovej teplote totiž rýchlo stráca kvalitu a vlhkosť. Skladujte ho uzavretý v dóze (ideálne vákuovej) alebo vo vrecku so zipsom. Pred uzatvorením vytlačte čo najviac vzduchu. Ešte aj improvizovaný papierový obal je určite lepší ako žiadne krytie. Zároveň zabaľte miesta rezu do navlhčeného kuchynského obrúska. Spomalíte tým proces drevnatenia. Takto izolovaný od externých vplyvov vydrží v teplote na úrovni 4 – 5 stupňov približne tri týždne.

jedlé kvety Čítajte aj Prospievajú imunite, tráveniu aj duševnej pohode. Ktoré kvety sa dajú jesť a s čím ich kombinovať?

Nastrúhať bez rozmrazovania

Až na tri mesiace trvanlivosti sa dostanete, keď neošúpaný zázvor odložíte do mrazničky. Predtým ho pevne oviňte niekoľkými vrstvami potravinárskej fólie a uložte do vrecka na mrazenie. Po rozmrazení však bude mäkký a možnosti následného použitia limitované. Čiastočne to zlepšíte okamžitým nastrúhaním a spracovaním namiesto rozmrazovania. Konzistencia aj výdrž sa zlepšia, keď zázvor pred zamrazením ošúpete a pokrájate. Primerane veľké porcie položte na mištičku a vložte do mrazničky. Už stuhnuté dávky zložené z jednotlivých kusov potom preložte do vzduchotesnej nádoby a vráťte nazad. Vďaka takejto príprave vydržia bez ujmy aj šesť mesiacov.

Ľadové kocky na menšie porcie

Menšie dávky si môžete prichystať prostredníctvom formičky na výrobu ľadu. Vždy myslite na to, že so šupkou odstraňujete veľa blahodarných zložiek. Treba teda nájsť praktický kompromis. Ak máte sušený mletý variant, skladujte ho v uzavretej sklenenej nádobe na chladnom, suchom a tmavom mieste. Zázvor si môžete pestovať aj sami v črepníku, aby ste si zásoby nemuseli dopĺňať v biopotravinách či supermarkete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #čaj #zázvor #sirup #Ďumbier #esenciálne oleje #antibakteriálne účinky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december