Prečo je jar dobrá pre sukulenty a ako pre ne vyťažiť z tohto ročného obdobia čo najviac

Mnohí pestovatelia sukulentov sa časom neuspokoja len so zelenými rastlinami, ale túžia po tom, aby sa niektoré rastliny pekne zafarbili. V záhradných centrách, u skúsených pestovateľov alebo na výstavách kvetín vídať naozaj krásne vyfarbené rastliny. Je možné dosiahnuť zmenu farby sukulentov aj pri pestovaní v bežných domácich podmienkach?

22.02.2023 06:00
sukulenty Foto:
debata

Čo im príroda nenadelila

Mnohé sukulenty sú farebné prirodzene, iným príroda nadelila len zelenú a k inej farbe im treba pomôcť pestovateľskými zásahmi. Sú také sukulenty, ktoré sú vyfarbené stále rovnako. Pestovatelia ich nazývajú černoškovia. Túto prezývku rastlinky získali, pretože sa trvale farebne prispôsobili neprestajnému silnému slnečnému žiareniu v tropických oblastiach, odkiaľ pochádzajú. K takýmo rastlinám patrí napríklad tmavo sfarbená Echeveria affinis alebo striebristá Pachyphytum oviferum.

Farbia sa s príchodom jari

Potom sú sukulenty, ktoré v priebehu roka prirodzene menia sfarbenie podľa ročných období. Taká je Camp Fire, ktorá v zime nijako nezapôsobí svojou vyblednutou šedozelenou farbou, no s príchodom jari sa začne sfarbovať do červena, až kým farbou nenaplní svoje meno, ktoré v preklade znamená táborový oheň. Niektoré sukulenty sú červeno sfarbené permanentne, taká je napríklad Echeveria Purple Perl.

glorióza Čítajte aj Patrí medzi najkrajšie izbovky, je pyšná, nádherná a vznešená. Ale aj jedovatá

Dôležité je slnko

Pri sfarbovaní sukulentov hrá dôležitú úlohu slnečné žiarenie. Ak chceme dosiahnuť zafarbenie rastliny, najlepšie je vyložiť ju von na slnečné miesto. Zafarbovaniu pomáha aj kolísanie teplôt medzi dňom a nocou. Preto sýte sfarbenie dosiahnete letnením už na jar, keď sa cez deň teploty šplhajú takmer k dvadsiatke a v noci a nad ránom sa pohybujú okolo nuly. Najčastejšou chybou, prečo sa sukulenty nesfarbia, je ich pestovanie v príliš veľkých kvetináčoch s pôdou, ktorá je príliš vyživená. Pokiaľ teda chcete, aby sa vám sukulenty pekne vyfarbili, držte sa troch pravidiel. Doprajte rastlinám čo najviac priameho slnka, malé kvetináče a žiadne hnojivo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #JAR #slnečné žiarenie #sukulenty #sfarbenie rastlín
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december