Skorá jar je obdobím vysádzania aj rezu ruží. Ktoré kry netreba strihať a čo ešte urobiť, aby ruže neskôr krásne kvitli?

Vysádzanie voľne zakoreňujúcich ruží je potrebné dokončiť približne v polovici marca, v chladnejších oblastiach aj koncom mesiaca. Miesto na výsadbu musí byť dobre pripravené. Na každú rastlinu pridáme aspoň jednu veľkú lopatu dobre uležaného záhradného kompostu. Keď chceme vymeniť rastlinu poškodenú počas zimy, vymeníme aj pôdu v jej blízkosti.

24.02.2023 06:00
strihanie ruží Foto:
debata

Čas výsadby aj rezu

Pri sadení ruží striedame pôdu z rovnakých dôvodov, pre ktoré striedame plodiny na zeleninových záhonoch. Pôda totiž môže trpieť tzv. ružovou chorobou, teda jednostranným vyčerpaním. Zeminu odstránime do hĺbky asi 45 centimetrov a nahradíme ju čerstvou, odobratou z časti záhrady, kde ruže nerástli aspoň päť rokov. Čerstvo vysadené ruže pevne utlačíme. Koncom februára môžeme v teplejších oblastiach začať aj s rezom ruží, dokončíme ho koncom marca v najchladnejších oblastiach.

Ako ich režeme

Platí, že všetky stonky, na ktorých minulú sezónu rástli kvety, treba odstrániť. V praxi to nemožno celkom dodržať, pretože ker si musí vytvárať kostru z konárov. Úplne odstraňujeme staré a poškodené konáre. Ďalej odstraňujeme tenké a do dĺžky sa ťahajúce konáre. Nakoniec skrátime aj hrubé výhonky, a to o dve tretiny až po púčik smerujúci von z korunky alebo kra. Čerstvo vysadené kry sadových ruží netreba strihať. Takisto nestriháme ruže pokrývajúce pôdu. Necháme ich prirodzene rásť, zastrihnutím by sme dosiahli nežiaduci efekt.

maliny Čítajte aj Koncom zimy robíme rez malín, no nie všetkých. Ktoré kry režeme a aké sú pravidlá tohto rezu?

Ktoré ako strihať

Sadové ruže kvitnúce v lete striháme skôr na zmladenie ako na veľkosť kvetov. Dôraz kladieme na sformovanie pekného tvaru rastliny. Na jar zastrihávame iba opakovanie kvitnúce popínavé ruže. Čerstvo vysadené stromčekové ruže skrátime na dĺžku 15 – 20 centimetrov. Na starších ružiach odstránime staré a poškodené drevo a hlavnú kostru skrátime o dve tretiny tak, aby sme vytvorili úhľadnú korunku. Po zastrihnutí skontrolujeme opory a úväzy. Odstrihnuté drevo zlikvidujeme alebo skompostujeme. Rastliny a okolitú pôdu ošetríme fungicídom a pôdu nastelieme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ruže #výsadba #rez #stromčekové ruže #strihanie ruží
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december