Zbohom zimným jedlám
Stačí začať zásobovať telo stravou bohatou na zeleninu, ovocie a byliny, ktoré nám čoskoro začne dávať záhrada aj voľná príroda. Tá to múdro zariadila tak, že prvé jarné rastliny sú nabité užitočnými látkami, ktoré naše telo práve v tomto čase najviac potrebuje. Medvedíí cesnak, jahoda, žihľava, púpava aj iné rastliny nás na jar prebudia k životu a do tváre nám spolu so slnkom opäť vrátia farbu. Preto dajme teraz zbohom ťažkým a mastným zimným jedlám. Je čas na zelenú stravu.
Lepšia než káva alebo čaj
Jahodový čaj je lahodný a mimoriadne zdravý. Lístočky jahody obyčajnej zbierame hneď zjari, sviežo zelené, plné účinných látok. Pomáhajú pri málokrvnosti, ťažkostiach s cievami a hemoroidoch. Jahoda pôsobí na organizmus všestranne pozitívne a môžeme ju užívať neobmedzene. Je teda dôležitou rastlinou, ktorá pôsobí preventívne a povzbudí lepšie než káva alebo čaj.

Výborná na krv aj na kožu
Ďalšou univerzálnou jarnou bylinnou liečiteľkou je žihľava, teda pŕhľava dvojdomá. Je ťažké vyjadriť v stručnosti jej pozitívne účinky na naše zdravie. Najlepšie zo všetkých rastlín podporuje tvorbu červených krviniek. Pomáha pri kožných ochoreniach, čistí pleť. Priaznivo na krv pôsobí aj púpava lekárska, ktorá takisto podporuje tvorbu novej krvi. Podieľa sa tiež na správnej funkcii pečene, žlčníka, obličiek, pankreasu a čriev.
Najlepší je čerstvý
Známou jarnou zásobárňou vitamínov a minerálov je aj medvedí cesnak. Má antibakteriálne účinky, podporuje trávenie, pomáha pri ochoreniach horných dýchacích ciest a posilňuje imunitu. Zmierňuje bolesti hlavy a pomáha znížiť vysoký krvný tlak. Výpočet užitočných rastlín, ktoré nás postavia na nohy, uzatvára cesnak a kapusta. Nie sú to síce typické jarné rastliny, ale práve v tom je ich prednosť – v zdraví nás udržia po celý rok. Cesnak zlepšuje krvný obeh, má antibiotické a antiseptické účinky, obnovuje črevnú mikroflóru. Kapusta, či už surová alebo kvasená, má vysoký obsah vitamínu C a čistí črevá.