Kvitne od marca do apríla a je krásna. Lenže čo s ňou, keď sa rozmnoží viac, než by ste si želali?

Táto trvalka rodu veterníc z radu iskerníkovitých sa voľne v prírode vyskytuje v celej južnej Európe. S úspechom ju však môžeme pestovať aj u nás a oplatí sa. Veternica vznešená nás od marca do apríla teší svojimi kvetmi v širokej farebnej škále, od bielej cez ružovú až po sýtomodrú. Žlté stredy kvetov vytvárajú s týmito farbami pekný kontrast.

01.03.2023 14:00
veternica vznešená Foto:
debata

Kde sa jej najviac darí

Veternici vznešenej sa najlepšie darí v záhradách, ale môžeme ju pestovať aj vo veľkých kvetináčoch. Predpokladom úspešného pestovania je slnečné alebo polotienisté miesto a teplo. Veternica potrebuje aj kvalitnú drenáž, preto do ťažkej pôdy vždy pred výsadbou zapracujeme piesok. Okrem toho by mala byť pôda dostatočne vyživená. Podzemky veternice rýchlo vysychajú, preto ju treba zasadiť čo najskôr po zakúpení. Ak to nie je možné, namočíme veternicu na noc pred zasadením do vody.

Ako sa o ňu starať

Veternica vznešená kvitne na jar a vysádzame ju na jeseň. Pri výsadbe rastlinu len opatrne vložíme do zeme a pôdu jemne utlačíme, aby sme nezlomili citlivé podzemky. Mladé rastliny ochránime pred zimou lístím alebo čečinou. Semenáčiky tejto veternice sú veľmi nenápadné a potrebujú dva až tri roky, kým prvýkrát zakvitnú. Nechávame ich preto rásť čo najdlhšie bez zásahu. Rastlina sa sama vysemeňuje a v záhrade po čase vytvorí súvislý koberec. Dorastá do výšky 10 až 15 centimetrov. Keď chceme rozrastajúcu sa veternicu udržať na vyhradenej ploche, môžeme rastliny deliť a vysádzať aj na inom mieste. Na to je najvhodnejšie obdobie koncom jari.

trvalky Čítajte aj Máte ťažkú ílovitú pôdu? Niektoré trvalky sa za ňu poďakujú

Na čo dávať pozor

Pokiaľ držíme rastlinu na uzde, nemusíme sa obávať, že by vytlačila rastliny v susedstve. Veternica vznešená je síce krehká, ale odolná proti chorobám aj škodcom. Niekedy ju môže napadnúť pleseň alebo poškodiť slimáky či vošky. Uplatní sa vo všetkých záhradách, no mimoriadne sa hodí k vidieckemu a prírodnému štýlu. Rastie v trvalkových záhonoch aj na skalke, vhodná je aj ako podrast pod riedke dreviny. V predaji sú najčastejšie kvety v modrých a bielych odtieňoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Skalka #slimáky #vošky #drenáž #veternica vznešená #podzemky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december