Ako dopriať pôde jarnú ozdravovaciu kúru: Pozor na najčastejšie začiatočnícke chyby

Iba vhodná pôda zabezpečí bohatú úrodu aj kvitnutie. Mala by spĺňať niekoľko hlavných požiadaviek. Pôda by mala byť sypká, nemala by vytvárať kompaktné hrudy, mala by zadržiavať dostatok vlahy, no zároveň by mala byť ľahká a vzdušná. Cenné poznatky o pôde v záhrade vám dá jednoduchý úkon. Naberte pôdu do dlaní, prezrite si ju, ohmatajte a ovoňajte. Okrem už spomínaných vlastností by mala mať pôda príjemnú, nie hnilobnú vôňu.

02.03.2023 06:00
pôda Foto:
debata

Kedy ju pripraviť

Keď už stúpajú denné aj nočné teploty, začína sa sezóna pestovania rastlín vonku. Po troch zamrznutých by už mala byť pôda na pestovanie úplne pripravená. Začiatkom jari možno pôdu opatrne zrýľovať a pokopať a zapracovať do nej organické hnojivo. Neskôr počas vegetačného obdobia môžete pridať aj minerálne alebo ďalšie organické hnojivo. Sem tam treba vysadiť užitočné rastliny, ktoré pôdu obohatia o výživné látky a budú slúžiť ako hnojivo, napríklad slnečnicu alebo ľan.

pieskovanie trávnika Čítajte aj Prevzdušňuje pôdu, komplikuje život burine, zarovnáva terén: Dôvodov, prečo pieskovať trávnik, je ešte oveľa viac

Menej je niekedy viac

Pri hnojení dávajte pozor, aby ste pôdu neprehnojili. Prílišné prehnojenie je častou chybou pestovateľov, najmä začínajúcich. Pôde môže veľa hnojiva uškodiť rovnako ako jeho nedostatok, pretože oba extrémy bránia optimálnemu rastu a kvitnutiu. Ak je v pôde dramatický nedostatok výživných látok, treba zvážiť výmenu vrchnej vrstvy pôdy a jej nahradenie kvalitným záhradným substrátom. Nadmernému vymývaniu výživných látok a prílišnému vysychaniu zeminy zabránite mulčovaním.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pôda #hnojivo #zemina #mulčovanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december