Kvitne na jar, ale jeho silu naplno oceníme až koncom roka. Zmierňuje zápaly, bolesti kĺbov a je z neho aj skvelá pleťová maska

Patrí k prvým jarným kvetom, pohľadom na jeho veselé sýtožlté kvety sa môžeme tešiť od marca až do mája. Liečivú silu podbeľu však naplno oceníme až počas sychravých a daždivých dní na konci roka. Z rastliny zbierame kvety a listy, ktoré obsahujú účinné látky. Priaznivé účinky podbeľu na naše zdravie poznali už naši predkovia, rastlina je v ľudovom liečiteľstve veľmi cenená.

03.03.2023 06:00
podbeľ Foto:
debata

Bojovník proti zápalom

Podbeľ je liečivá bylina, ktorá má vysoký obsah slizu, flavonoidov, trieslovín, organických kyselín, draslíka aj zinku. Sliz a triesloviny pôsobia protizápalovo a sťahujúco. Preto je podbeľ liečivý výborným pomocníkom pri ochoreniach horných dýchacích ciest, keď nás trápi hustý hlien, pri angínach, chrípkach a používa sa aj pri suchých a chronických zápaloch priedušiek.

Pomôže aj pri vredoch

Liečivé účinky podbeľu sa využívajú aj pri zápalových ochoreniach hrubého čreva a pri vredoch. Fytoterapeuti odporúčajú v tomto prípade klystír z podbeľa. Okrem toho podbeľ pomôže aj pri bolestiach kĺbov, pretože má protireumatický účinok. Staršia generácia na dedinách pozná suchý zábal na boľavé kĺby z listov podbeľa. Stačí čerstvo natrhané listy priložiť na boľavé miesto, obviazať plachtou alebo uterákom a nechať pôsobiť aspoň hodinu.

burina Čítajte aj Je pravda, že sa buriny treba zbaviť? Nie vždy. Môže byť aj užitočná, niekedy je pre záhradu aj pre nás darom

Čo ešte dokáže

Zábal z listov pomôže aj pri bolestiach neurologického pôvodu, tu sa však odporúča listy jemne potlačiť, napríklad tĺčikom na mäso, alebo rozdrviť na kašu. A z podbeľa si môžeme pripraviť aj výbornú masku na mastnú a aknóznu pleť. Stačí čerstvo natrhané listy vytrieť na kašu a priložiť na tvár. Po 15 minútach masku zmyjeme vlažnou vodou a tvár ošetríme bežným krémom.

Ako pripraviť podbeľový čaj proti kašľu

Na suchý až chrapľavý kašeľ aj na silné zahlienenie sa používa čaj z podbeľa. Pripravíme ho z 2 čajových lyžičiek listov a kvetov, ktoré prelejeme štvrťlitrom studenej vody. Necháme prejsť varom maximálne 5 až 10 minút a potom ešte krátko lúhujeme. Následne precedíme, trochu osladíme (najlepšie medom) a pijeme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #JAR #kašeľ #hrubé črevo #zápaly #liečivá rastlina #podbeľ
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december