Do šalátov aj nátierok
Žerucha siata je listová zelenina, ktorú pestujeme pre pikantnú a príjemne štipľavú chuť predovšetkým v zimnom a jarnom období. Podobne ako pažítku ju pridávame dô rôznych čerstvých šalátov aj do nátierok. Žeruchu môžeme vysievať v marci aj priamo na záhon do riadkov širokých asi 15 centimetrov. Žerucha má krátke vegetačné obdobie, čerstvú vňať zbierame zvyčajne dva až tri týždne po sejbe. Vňať striháme alebo odrezávame postupne podľa potreby a vždy čerstvú. Nedá sa uchovávať, pretože rýchlo vädne.
Postačí aj miska
Nenároční pestovatelia môžu mať úrodu žeruchy aj z misky. Môžeme použiť substrát, ktorý máme k dispozícii, ale aj piesok, piliny alebo trochu rašeliny. Postačí však aj navlhčená vata. V tom prípade dbáme, aby vata nevyschla, pretože na takom podklade by bola žerucha žltá a nemala by sviežosť a typickú chuť, ktorú od nej očakávame. Semená vyklíčia pri teplote okolo 18 stupňov, potom si už len pár dní počkáme na chutnú a zdravú vňať.
Čítajte aj Ako burina je nezničiteľná, tak z nej radšej urobte zeleninu! Chuťou pripomína mrkvu aj zeler a má viac vitamínu C ako šalátNenáročná, no super zdravá
Žerucha nemá veľké nároky na pestovanie, no aj za malú námahu sa nám kráľovsky odvďačí. Je totiž veľmi zdravá. Obsahuje mnoho vitamínov a minerálov, vďaka čomu priaznivo vplýva na naše zdravie. Na jar nám doslova nakopne metabolizmus, čím pomôže telu s očistou a tým aj so zhadzovaním nielen zimných nadbytočných kilogramov. Celkovo pomáha s trávením, preto neváhajte a pridávajte ju do každého jedla, kde sa hodí.
Zlepší náladu aj pokožku
Okrem toho pôsobí žerucha vďaka obsahu užitočných látok aj ako prostriedok na zlepšenie nálady. Protizápalové účinky rastliny sa napohľad prejavia zlepšením stavu pokožky. Pomáha srdcu, kostiam, očiam, podporuje fungovanie imunity a chráni nás pred rakovinou. Ak vás trápia zápaly ďasien, pomôže prežúvanie žeruchovej vňate. Žerucha sa konzumuje aj vo forme klíčkov alebo šťavy.