Ako pomôcť ježkovi vysilenému po zime? Čo mu prospeje a ktoré dobré úmysly by ho mohli zahubiť?

V marci ešte ježkovia nenachádzajú dostatok svojej obvyklej potravy, ktorú po období hibernovania potrebujú. V kombinácii s teplotnými výkyvmi to môže mať až fatálne následky. Vaše neuvážené dobré úmysly tiež.

14.03.2023 06:00
ježko po zime Foto:
debata (1)

Pozor, nech ho nezahubíte

Pre ježka môže byť prepuknutie jari porovnateľne nebezpečné ako príchod zimy. Keď na začiatku hlavnej pestovateľskej sezóny naďabíte na dezorientovaného tuláčika s pichliačmi, máte príležitosť odvďačiť sa mu za všetok úžitok, ktorý záhrade prináša. V prvom rade nikdy ježkovi neservírujte mlieko. Zažívacie ústrojenstvo vôbec nemá uspôsobené na jeho spracovanie. V lepšom prípade mu riadne priťažíte, v horšom zaviníte jeho úhyn. Úplne postačuje čistá voda alebo nesladený slabý bylinkový čaj.

Potrebuje bielkoviny

Dospelý ježko denne skonzumuje až štvrť kilogramu stravy, ale väčšinu roka nepotrebuje prikrmovanie. Úrode pritom nijako neuškodí. Práve naopak. Živí sa totiž napospol škodcami: larvami, červami a húsenicami, slimákmi, drobnými hlodavcami… Keď nie je fit, čo po zimnom úbytku zásob môže nastať, nepohrdne namrveným vareným vajíčkom ako zdrojom bielkovín. Osvedčeným riešením sú aj kvalitné konzervy, vrecúška alebo granule pre mačky.

slizniak veľký Čítajte aj Ako sa konečne zbaviť škodlivých slimákov? Nasaďte na ne ich dravého príbuzného, ktorý vám úrodu žrať nebude

Nerobte z neho domáce zvieratko

Keď zotrvanie vonku predstavuje pre oslabené zvieratko zjavné riziko najmä v podobe útoku predátora, dočasne mu poskytnite chránené prostredie povedzme vo väčšej vystlanej krabici v garáži. Samozrejme, pod podmienkou prísunu potravy a tekutín. Okamžite po pozviechaní však ježka vypustite nazad do voľnosti, najvhodnejšie v blízkosti prirodzeného úkrytu – kopy lístia či odrezkov drevín. Nerobte z neho domáceho maznáčika, na ktorého ste si zvykli a deti si ho v rámci ošetrovateľskej misie obľúbili. Necítil by sa komfortne a najmä by to ani nemusel prežiť. Rovnako tak prípadné pokusy o očistu alebo odblšenie kozmetickými prípravkami určenými pre tradičných domestikovaných štvornohých miláčikov. Pri očividne závažnom stave ho dopravte do veterinárnej ambulancie alebo skontaktujte lokálnu záchrannú stanicu.

lávová drvina Čítajte aj Ochráni pred škodcami, prevzdušní pôdu a vietor ho tak ľahko neodfúkne. Máloktorý mulč je taký osožný

Drôtené pletivo je pasca

Vo všeobecnosti ježkom prospejete, keď na nich budete myslieť pri jednotlivých úkonoch a postupoch v záhrade. Pred kosením skontrolujte trávnik, a to najmä jeho zarastenejšie okraje a zóny pod kríkmi. Dbajte na tento aspekt aj pri práci s vidlami a iným náradím a mechanizáciou trebárs pred manipuláciou s haldou biologického odpadu alebo orezávaním spodku drevín. Do podvedomia si to uložte aj v súvislosti s naťahovaním sietí proti vtáctvu, úpravou sklonu brehov vodných plôch, zaisťovaním šácht, kopaním jám a terénnymi nerovnosťami celkovo. Samozrejme, záhrada prívetivá k ježkom nesmie byť neprístupnou tvŕdzou: betónové základy plota či zapustené prefabrikáty ju z nej urobia, drôtené pletivo s väčšími okami je priam pascou.

Ako ho prilákať do záhrady

Pozvánkou pre sympatického fučiaceho pomocníka, ktorý má akčný rádius až jeden štvorcový kilometer, sú živé ploty či medzery medzi zvislými latkami. Doslova proaktívnym opatrením je vytvorenie brlôžka zo starej prevrátenej zelovocovej debničky. Dôležitá je však veľkosť vstupného otvoru: dnu sa nesmú prepchať živočíchy, pre ktoré je ježko korisťou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dreviny #trávnik #kosenie #ježko #hibernácia #prirodzený úkryt
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december