Liečivá zelenina čo upravuje vysoký tlak, odstraňuje únavu a podporuje činnosť srdca. Na jar je obľúbenou lahôdkou

Jej výživová hodnota je vcelku malá. Obsahuje vitamín C, minerálne látky, tuky, cukry, bielkoviny a silicu asparagín. V tomto momente už mnohí z vás tušia, že je reč o špargli. Špargľa má liečivé vlastnosti, pre ktoré sa kedysi pestovala oveľa viac. Táto skorá jarná zelenina upravuje vysoký krvný tlak, prospieva srdcu aj obličkám a odstraňuje únavu.

15.03.2023 06:00
špargľa Foto:
debata

Potrebuje slnko a ľahkú pôdu

Špargli sa darí všade tam, kde sa darí zelenine a v našich záhradách sa dá pestovať bez problémov. No najviac jej vyhovujú slnečné oblasti s hlinitopiesoč­natou suchšou pôdou a nižšou hladinou spodnej vody. V ťažkých a studených pôdach špargľa nebude prosperovať a neznáša ani chlór. Keďže túto zeleninu pestujeme na stanovišti aj 20 rokov, pôdu treba pred výsadbou dobre pripraviť. Prevrstvíme ju do hĺbky najmenej pol metra a dobre vyhnojíme maštaľným hnojom. Môžeme použiť aj zásobné hnojenie priemyselnými hnojivami.

Ako sadiť rastlinky

Na trvalé stanovište vysádzame silné jednoročné alebo dvojročné rastliny v apríli a v máji, a to do pripravených typických brázd hlbokých asi 40 centimetrov. Na ich dno rozložíme vrstvu kompostu a po zaliatí ešte sčasti prihrnieme zeminou. Pri pestovaní väčšieho množstva rastlín robíme brázdy vo vzdialenosti asi 1,20 m od seba. Dva roky po vysadení ošetrujeme rastliny zvyčajným spôsobom, to znamená odburiňujeme, zalievame a prihnojujeme.

kapusta Čítajte aj Lacná, obyčajná a pritom nesmierne zdravá! Načo kupovať exotické plody, keď vás pred chorobami ochráni dobre známa zelenina

Úroda až na tretí rok

Priestor medzi riadkami špargle môžeme využiť na pestovanie plytko sa zakoreňujúcich rastlín s krátkym vegetačným obdobím, ako je šalát, špenát alebo reďkovka. Na jeseň vždy odstrihneme nadzemné rozkonárené časti špargle a rastliny v brázdach prihrnieme kompostom. Mladé výhonky špargle začíname zberať až tretí rok po výsadbe. Skoro na jar nahrnieme nad rastlinami kopčeky do výšky asi 30 centimetrov. Povrch pritlačíme lopatou. Špargľu zberáme niekoľkokrát do týždňa tak, že po odhrnutí zeminy odrežeme výhonok.

Biela a zelená je rozdiel

Spočiatku zberáme len malú časť výhonkov, aby sa rastliny nevysiľovali. Až v ďalších rokoch zberáme dve tretiny výhonkov. Rastliny často a pravidelne prihnojujeme. Zber zelenej špargle je jednoduchší ako zber bielej špargle. Rastliny prihŕňame len tenkou vrstvou zeminy a zberáme z nich zelené, nevybielené výhonky. Zelené výhonky obsahujú v porovnaní s bielymi viac vitamínu C a navyše aj provitamín A.

kozonoha Čítajte aj Ako burina je nezničiteľná, tak z nej radšej urobte zeleninu! Chuťou pripomína mrkvu aj zeler a má viac vitamínu C ako šalát

Prospieva srdcu aj nervom

Špargľa nepatrí u nás medzi tradičnú a rozšírenú zeleninu, čo je škoda. Kto neje špargľu, ten sa ochudobňuje o látky, ktoré prospievajú nášmu zdraviu. Napokon, na liečivé účinky odkazuje aj botanický názov tejto rastliny, asparágus lekársky. Okrem spomenutých pozitívnych účinkoch na srdcovocievny systém je špargľa výborná aj na močové cesty, na nervy, na pokožku aj kĺby. Ženám pomáha zmierňovať predmenštruačný syndróm a zlepšovať stav pokožky.

Video
Skvelé jarné rizoto od herečky a speváčky Jany Hubinskej je plné chuti a vône a rozhodne stojí za vyskúšanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #JAR #srdce #močové cesty #pokožka #nervy #špargľa #asparágus lekársky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december