Kto boli traja zamrznutí a prečo sú pre záhradkárov takí dôležití? Tento rok asi nehrozia, ale pršať má ešte na Urbana

Kto vlastne boli traja zamrznutí Pankrác, Servác a Bonifác dátumovo nasledovaní Žofiou pasovanou v pranostikách za ich uplakanú kuchárku? Prevažne nepochodili dobre, svätcami sa však nestali pre prípadný tragický osud spojený s teplotami pod nulou.

12.05.2023 14:00
traja zamrznutí Foto:
debata

Previnili sa len dátumom

Až ľudové múdrosti viažuce sa k prelomu druhého a tretieho týždňa piateho mesiaca privodili ľadovým bratom trochu mätúce spoločné zaradenie, ba aj združujúci pseudonym: „Pán Serboni páli stromy“ (od PANkrác, SERvác, BONIfác). Troch zamrznutých prinášajúcich citeľné ochladenie po navnadzujúcom predjarí by sme správnejšie mali označovať za troch mraziacich. Jedným dychom pritom treba dodať, že ich kolektívnym previnením je len výskyt v kalendári v danom období a neblahú povesť spôsobilo občasné prepočutie modlitieb dávnovekých roľníkov.

Prežitie záviselo od pozorovaní

K tradovaným meteorologickým poznatkom a odporúčaniam našich predkov viedli stáročia vyhodnocovania prírodných cyklov. Kedysi to malo priam existenčný význam. Ešte v 19. storočí záležala prosperita a stabilita celej lokality, regiónu a krajiny na správnom určení agrotechnických termínov. V ére klimatických zmien už tieto zistenia a inštrukcie neplatia naplno. Teplotné výkyvy predovšetkým v pokročilých nočných hodinách však aj v súčasnosti môžu byť zničujúce.

nové zemiaky Čítajte aj Neriaďte sa kalendárom, ale skutočným stavom. Prečo je dobré znamenie, keď vňať zemiakov zvädne?

Tento rok sme v bezpečí

Napríklad v rokoch 2001 a 2002 boli u nás na Pankráca, Serváca a Bonifáca ranné minimá okolo mínus troch stupňov. Aj menej skúsený pestovateľ sa zrejme stretol s varovaniami, že priesady pre istotu neradno presunúť z chráneného prostredia do voľnosti pred 14., respektíve 15. májom vrátane. Preventívne pozhovenie sa týka aj výsevu úžitkových rastlín a vyloženia okrasných na balkón alebo terasu. Predbežné prognózy na tento rok však aj pre najsevernejšie okresy síce hlásia oblačno s pomerne vysokým úhrnom zrážok s presahom až do záveru mesiaca, ale zároveň avizujú maximálny nárazový pokles teploty na bezpečné dva stupne.

Ovocinári aj vinohradníci v strehu

Z pozoru do pohovu po troch zamrznutých prechádzajú aj ovocinári pripravení páliť po tme v sadoch sviečky na záchranu púčikov budúcej úrody. Predpovede zároveň varujú, že tieto dni sú kľúčové aj pre vinohradníkov: „Dážď na Pankráca je osožný poliam, ale škodný viniciam“. Najmä v súvislosti s hroznom sa pritom kritická fáza ťahá až do 25. mája: „Jasné dni na Pankráca a Urbana požehnávajú oberačku“, ale aj „Žofia ich potvrdí, Urban uzavrie“ či „Až svätý Urban zlieza z pece“.

marolist Čítajte aj Objavte zabudnutú rastlinu: Vôňou a chuťou pripomína mätu, jej listy sa používali ako záložka do biblie. Prospieva tráveniu, pečeni a pomáha pri zlatej žile

Pozrime sa na svätých

V starovekej Frýgii narodený patrón detí aj mladej vegetácie a zároveň pomstiteľ krivých prísah Pankrác sa dožil iba 14 rokov. V roku 304 ho v Ríme sťali v rámci prenasledovania kresťanov – presne 12. mája. Paradoxne opačným smerom, čiže z večného mesta do Malej Ázie, v rovnakej epoche viedli cesty Bonifáca, ktorému patrí 14. máj. V tureckom Tarsuse sa neochvejne zastal trýznených a tiež ho umučili: ponorením do vriacej smoly. Z Arménska pochádzajúci biskup v belgickom Tongerene Servác („Pred ním niet leta, po ňom niet mrazu“) skonal nenásilne na zimnicu 13. mája 384 v Maastrichte, toto holandské mesto dnes symbolicky zaštiťuje. Nuž a Žofiu („Mrazivá Žofia víno vypije“) utýrali v roku 305 počas vlády cisára Diokleciána.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Pankrác #Servác #Bonifác #traja zamrznutí #Žofia
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december