Keď je na balkóne slnka priveľa, vy môžete uniknúť, ale rastliny nie. Ako im pomôcť vyhnúť sa kolapsu?

Južne orientovaná terasa, lodžia či balkón sú obzvlášť príjemné na jarné alebo jesenné posedenia. V lete však na nich môže byť slnka až priveľa. Ani sa nenazdáme a na niekoľko mesiacov budú na teplomere tridsiatky spojené so suchom. Ak sa chcete vyhnúť kolapsu balkónovej flóry, vykonajte preventívne opatrenia a zahrňte si do pestovateľského itinerára aj priebežné letné úkony.

02.06.2023 14:30
voda na balkóne Foto:
debata

Reguluje aj dávkovanie živín

Ak ste to neurobili už pri výsadbe, aspoň pred nástupom extrémnych horúčav spojených na slnečnom stanovišti s dlhodobou expozíciou silným svitom dodatočne zapracujte do substrátu rozpustený granulát zadržiavajúci vodu a redukujúci tým stres z vlahového deficitu. Okrem základnej funkcie prispieva tzv. hydrogél aj k rovnomernejšej distribúcii živín a zlepšuje prevzdušnenie. Kilogram univerzálneho prípravku vhodného okrem kvetov aj pre dreviny a okrasné trávy zoženiete v cene do 25 eur. Je to investícia, ktorú naozaj netreba opakovať často. Spomenuté množstvo totiž saturuje až tonu zeminy.

Stačí polievková lyžica

Prípravok na báze rašeliny a ďalších zložiek vrátane biologicky rozložiteľného polyakrylamidu neovplyvňuje pH prostredia a dajú sa ním bez obáv skvalitniť aj vlastnosti zázemia pre zeleninu či bylinky. Zhruba osem gramov, čo je obsah zarovnanej polievkovej lyžice, stačí zmeniť v litri vody na gél. Vzniknutou hmotou nanesenou medzi drenáž a korene obhospodárite až 10 kilogramov pôdy. Priaznivý účinok je založený na schopnosti absorbovať násobne väčšie penzum vlahy oproti vlastnému objemu a postupne ju uvoľňovať do okolitého prostredia pri jeho vysúšaní. Deje sa to až po dobu piatich rokov, čiže suverénne nad bežnú frekvenciu kompletného obnovovania podložia pre vegetáciu.

tieň v záhrade Čítajte aj Vysoké teploty nás už ženú do tieňa: Ktoré stromy, kry a iné rastliny rýchlo poskytnú milosrdný chládok? A ako ochrániť pred úpekom záhradu?

Dizajnový zdroj až na dva týždne

Porovnateľným mechanickým riešením sú miniatúrne vodojemy, ktorých guľovitý zásobník s priemerom do decimetra sa nachádza nad povrchom a hrot pri koreňoch. Dizajnové plastové transparentné banky s veľkosťou proporčne prispôsobenou obvyklým rozmerom kvetináčov i priemernému vzrastu zelene uvoľňujú vlahu dva týždne. V praktických viacpočetných súpravách vyjde jeden rezervoár na 2 – 3 eurá. V podobných cenových intenciách sa pohybujú povrchové hlinené dávkovače kužeľovitého tvaru. Na jednej strane sú ako inštalácia priamo v kvetináči nenápadnejšie, na druhej si žiadajú ponorenie napájacej hadičky do nádoby s tekutinou položenou opodiaľ. Uplatnia sa najmä pri jednorazovej dlhšej neprítomnosti. Počas dovolenky nemusíte angažovať rodinu, kamarátov či susedov na zálievku.

opadavé kvitnúce kry Čítajte aj Letá sú horúce a suché, voda vzácna, ale záhradu chceme mať stále krásnu. Poradíme, ktoré kry tolerujú sucho, a pritom vyzerajú super

Mokrý zábal pre terakotu

Na slnečných balkónoch by ste, samozrejme, mali preferovať rastliny zlučiteľné s náročnými podmienkami. Omylom určite nebude šalvia alebo levanduľa. Ideálny čas na zavlažovanie je v pokročilých večerných hodinách, eventuálne aj skoro ráno – nikdy nie počas priameho pôsobenia slnka. Terakotové črepníky sú štýlové, ale voda sa z nich vyparuje rýchlejšie. Proces spomalíte, keď ich zvonka obalíte navlhčenou textíliou spĺňajúcou estetické požiadavky. Počas najväčších horúčav rastliny krátkodobo presuňte do tieňa k múru či zábradliu, respektíve pod markízu alebo slnečník.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #slnko #vodojem #extrémne horúčavy #rašelina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december