Rastliny nie sú náročné a perfektne zaplnia uvoľnené hriadky po všetkých skorých zeleninách, okrem reďkoviek a hlúbovín. Po týchto druhoch ich pre zvýšené riziko prenosu príbuzných pôdnych ochorení nesaďte.
Reďkev nie je reďkovka
Nedajte sa pomýliť, nejde o bielu reďkovku, ale o typ reďkvi. Korene (buľvy) môžu byť v závislosti od odrody dlhé a valcovité, zakončené do špičky, alebo guľovité. Tie podlhovasté sa označujú ako daikon. Dužina je vždy rovnomerne biela, šťavnatá a v porovnaní s reďkvou čiernou oveľa jemnejšia, teda bez výrazných štipľavých tónov.
Ideálna zelenina na letné hriadky
Japonské reďkvi sa vysievajú až od druhej polovice júla do polovice augusta. Je to preto, že rastliny z jarných výsevov v našich podmienkach často vybiehajú do kvetu. Sejbou v letnom termíne sa tejto nepríjemnosti vyhnete.

Na pestovanie sú nenáročné, no tak, ako napríklad mrkva, petržlen a iné zeleniny s dlhším koreňom, potrebujú dobre prekyprenú pôdu do väčšej hĺbky. Korene môžu byť dlhé až 30 cm, preto, ak je pôda príliš utlačená a ťažká, nepekne sa rozvetvujú. V prípade, že pôda vo vašej záhrade nie je úplne ideálna, skúste pestovanie na takzvaných hrobliach, teda vyvýšených kopčekoch.

8 benefitov pre zdravie
- Japonské reďkvi sú zeleninou s veľmi nízkym obsahom kalórií, no s veľmi pôsobivým nutričným profilom.
- Sú vynikajúcim zdrojom rôznych živín vrátane vápnika, horčíka a draslíka.
- Rovnako obsahujú veľa vitamínu C, ktorý je napríklad dôležitý na podporu dobre fungujúceho imunitného systému.
- Zanedbateľný nie je ani obsah kyseliny listovej, ktorá je obzvlášť dôležitá počas tehotenstva, keďže zohráva významnú úlohu pri raste a vývoji plodu.
- Táto zelenina vám tiež pomôže s trávením.
- Reďkev je dobrým zdrojom vlákniny.
- Podporuje pocit sýtosti.
- Pomáha regulovať hladinu cukru v krvi.
