Ak je vápnika v pôde málo, rastliny vám to rýchlo dajú najavo, lebo jeho nedostatok spôsobuje rôzne fyziologické problémy ovplyvňujúce vývoj plodín. Zvlášť náchylné sú na to rajčiaky (hlavne odrody s oválnymi a veľkými plodmi) a papriky. Na ich plodoch, dozretých aj nedozretých sa tvoria okrúhle hnedé škvrnami a to vždy na rovnakom mieste − na špičke.

Prehnojovanie škodí
Odborne sa táto fyziologická porucha nazýva suchá hniloba špičiek plodov a hoci bolo povedané, že je dôsledkom nedostatku vápnika, pravdou je, že v skutočnosti môže ísť len o relatívny, nie ozajstný nedostatok. V pôde totiž môže byť zásoba vápnika dobrá, no prevaha iných prvkov, ako je dusík či draslík narúša, či dokonca úplne brzdí jeho správny príjem rastlinou.

Problémy spôsobuje aj sucho
Okrem nadbytku iných živín môže príjem vápnika rastlinou brzdiť aj nerovnomerný prísun vlahy. Napríklad keď pôda príliš preschne, rastlina stratí schopnosť, prijať vápnik koreňmi. Suchá pôda a nerovnomerný prísun vody pritom nie sú v horúcom letnom počasí ničím výnimočným. Pravidelné zavlažovanie teda môže výrazne obmedziť výskyt tohto problému.

Ako si so suchou hnilobou poradiť?
V ideálnom prípade by bolo najlepšie, zistiť skutočný obsah vápnika v pôde spolu s obsahom ďalších spomínaných prvkov. Je však jasné, že v strede sezóny treba zakročiť rýchlo a snažiť sa ešte čo-to zachrániť. Preto, ak sa chcete pokúsiť neželaný stav rajčín (rovnako to platí aj pri paprikách) zvrátiť, musíte siahnuť po hnojive s vysokých obsahom vápnika. Aby zabralo čo najrýchlejšie, neaplikujte ho ku koreňom, ale priamo na listy formou postreku. Vápenaté hnojivá sú na trhu rôzne, preto je na vás, ktoré si vyberiete, no vždy si skontrolujte, koľko vápnika, respektíve oxidu vápenatého (CaO) daný produkt obsahuje. Postrek namiešate podľa návodu a niekoľkokrát ho zopakujte, pričom rastliny treba tekutinou poriadne zmáčať.
Zázraky nečakajte
Žiaľ, je to tak. Aby tento spôsob ochrany úrody pred suchou hnilobou naozaj fungoval, treba začať s vápenatým postrekom preventívne. Ak sa teda problém každoročne opakuje, jednak by ste mali zvážiť jesenné vápnenie (v najlepšom ešte skôr aj odborný rozbor pôdy), prípadne začať s preventívnym vápenatým postrekom už v čase, keď budú plody rajčín veľké asi 2 cm. Potom ho pravidelne opakujte ideálne v interval, aký uvádza návod na obale konkrétneho produktu, no minimálne 2– až 3-krát s opakovaním po 10 dňoch.


Poškodené plody už nevyliečite
Je to smutné, ale pravdivé. Keď už sa na rajčinách alebo paprikách suchá hniloba objaví, nezostáva vám nič iné, ako daný plod odtrhnúť a hodiť do kompostu – či je zrelý, alebo nezrelý. Ani vápenatý postrek ho už nevylieči. Akurát ním môžete predísť prejavom nedostatku živiny na, zatiaľ zdravo vyzerajúcich plodoch. Poškodené teda čím skôr vyhoďte, inak sa poľahky stanú živnou pôdou pre iné hniloby, ktoré potom bez okolkov napádajú aj zdravé rajčiny.
