Teraz pre vás máme super rýchly tip, ako zužitkovať posledné červené plody a uchovať si do zásoby chutné rajčinové leto. Nemusíte variť lečo, kečup, špeciálne rajčinové džemy, sušiť ich a konzervovať v oleji či skúšať iné recepty, ktoré vám len zaplnia poličky v pivnici.
Stavte na domáce polotovary
Sú praktické, pretože ich využijete na prípravu ďalších chutných jedál. Určite nám dáte za pravdu, že rajčinová polievka z rajčín, ktoré kúpite v zime v obchode je doslova o ničom. No a pripravovať ju z pretlaku… Dobre, ak je kvalitný, sme za, ale, predsa len nedáme dopustiť na využitie domácej rajčinovej šťavy. V polievke z nej doslova ucítite vôňu leta a plnú chuť vašich krásne dozretých rajčín. Plnená paprika, omáčka na cestoviny a množstvo ďalších chutných jedál sa bez nej nezaobíde. Ak si časť odoberiete a necháte zredukovať, získate domáci pretlak.
Čítajte viac Bojujete s rajčinami, ktoré nechcú dozrieť? Týchto 6 trikov urýchli červenanie a zachráni zvyšok úrodyTakýto je náš, rokmi overený recept na rajčinovú šťavu, ktorú by ste rozhodne mali mať v zásobe na celú zimu.
Zrelé rajčiny oberiete, umyjete, a na oboch stranách šupku narežete do kríža. Sparíte horúcou vodou a keď šupka mierne povolí, môžete plody olúpať. Potom ich nakrájajte (stačí na polovice či štvrtiny podľa veľkosti), dajte do hrnca a priveďte do varu. Za občasného premiešania varte na miernom ohni asi 20 minút. Odstavte z plameňa a dohladka rozmixujte. Ak v šťave nechcete semienka, prepasírujte ju cez hustejšie sitko. Následne pridajte na každé dva litre rajčinovej šťavy plnú čajovú lyžičku soli (približne 10 g). Naplňte do fliaš alebo zaváraninových pohárov a sterilizujte na 100 stupňoch 20 minút.
Čítajte viac Nedozreté rajčiny: Lahodná pochúťka pre gurmánov alebo zbytočné riziko pre zdravie? Takáto je pravdaSuper tip na lúpané rajčiny vo vlastnej šťave
Používali sme ich pri varení často, no úplne sme ich prestali kupovať, odkedy máme zásobu našich zo záhrady. Keď už budete pripravovať šťavu, nachystajte si aj zopár menších zaváraninových pohárov a do dvoch tretín ich naplňte olúpanými cherry rajčinami alebo na menšie kúsky pokrájanými klasickými. Následne dolejte rajčinovou šťavou a dajte rovnako sterilizovať.